Mednarodni natečaj čebelarske fotografije 2019

20.03.2019 9:02:50
Tajništvo
Ocenjevalna žirija v sestavi: Brane Borštnik, Franc Šivic, Nataša Lilek, Marko Borko, Alessandro Manzano (ITA) po vnaprej določenih merilih (1. izpovednost, 2. originalnost, 3. tehnična dovršenost, 4. estetika. Za tematski sklop Tradicionalni čebelnjak/stojišče velja poleg navedenih še dodatno merilo: 5. urejenost čebelnjaka in okolice) ocenjevala fotografije iz šestih razpisanih tematskih sklopov: 1. Čebela in rastlinski svet, 2. Življenje čebel, 3. Čebelarska opravila in čebelji pridelki, 4. Tradicionalni ali sodobni čebelnjak/stojišče, 5. Svetovni dan čebel in poseben tematski sklop Čebelja brada. V tem sklopu so prišle v poštev fotografije čebelarjev s čebeljim rojem na bradi ali v roki.
Žirija je iz vsake od kategorij nominirala najboljše tri fotografije ter izmed teh izbrala tri zmagovalne fotografije za zlato, srebrno in bronasto priznanje. Za kategorijo Čebelja brada ni bilo oddanih fotografij. Razglasitev zmagovalcev in slovesna podelitev priznanj je bila na sejmu ApiSlovenija 2019, Celje, Slovenija, v nedeljo 17. marca 2019 dopoldne.
Še nekaj statistike o mednarodnem fotonatečaju. Prejeli smo 353 fotografij od 64 sodelujočih avtorjev, ki prihajajo iz 18 različnih držav, od tega jih 30 (slaba polovica) prihaja iz Slovenije. Pregled sodelujočih avtorjev fotografov po državah: 30 Slovenija, 8 Slovaška, 5 Nemčija, Poljska, 2 Belorusija, Irska, 1 Češka, Egipt, Avstralija, Hrvaška, Finska, Mehika, Romunija, Rusija, Velika Britanija, Grčija, Španija, Kenija.
Nominiranci po posameznih kategorijah so bili.

1. Čebela in rastlinski svet
Il’šat Rišatovič Asmandijarov, Rusija
Goran Jurjević, Hrvaška
Nikos Kokolakis, Grčija

2. Življenje čebel
Il’šat Rišatovič Asmandijarov, Rusija
Nikos Kokolakis, Grčija
Milan Motyka, Češka

3. Čebelarska opravila in čebelji pridelki
Heikki Heinonen, Finska
Goran Jurjević, Hrvaška
Nikos Kokolakis, Grčija

4. Tradicionalni ali sodobni čebelnjak/stojišče
Milan Motyka, Češka
Goran Jurjević, Hrvaška
Sonja Kostevc, Slovenija

5. Svetovni dan čebel
Sonja Kostevc, Slovenija
Volker Sander, Nemčija
Sonja Kostevc, Slovenija

Bronasto priznanje je prejel: IL’ŠAT RIŠATOVIČ ASMANDIJAROV.
Srebrno priznanje je prejel: MILAN MOTYKA.
Zlato priznanje je prejel: IL’ŠAT RIŠATOVIČ ASMANDIJAROV.


Čestitke vsem nominirancem kot tudi vsem ostalim avtorjem za njihov trud in sodelovanje! Vsi lepo vabljeni na sejem ApiSlovenija 2020 na razglasitev zmagovalnih fotografij!

OMENJENE FOTOGRAFIJE SI LAHKO OGLEDATE V SPODNJI GALERIJI