Pijemo kavo in čaj z medom

25.02.2019 20:41:26
Ekonomika
Objavljamo prve odzive na pobudo »Pijmo kavo in čaj z medom«. Kaj pa vi, ali tudi vi pijete kavo in čaj z medom? Vabim vas, da pošljete fotografijo z opisom na e-mail naslov: natasa.strukelj@czs.si.

Primer prejetega opisa navajamo spodaj, fotografije njadete v prilogi:
Na Odseku za razvoj podeželja (Oddelek za varstvo okolja, Mestna občina Ljubljana) si sladkamo čaj in kavo z medom. Uporabljamo izključno slovenski med in če se le da urbanega. Našim strankam in obiskovalcem vedno  ponudimo za sladkanje kave in čaja med.

Pijemo kavo in čaj z medom
V okviru svojih dejavnosti ČZS poudarja uporabo in pomen čebeljih pridelkov in izdelkov, ki jih porabniki vedno bolj cenijo. Zaradi vse hitrejšega in stresnega načina sodobnega življenja so primerna hrana za ljudi. Eden od načinov uporabe je lahko tudi, da sladkor v prehrani nadomestimo z bolj zdravim medom.
Ste že razmišljali, da bi tudi kavi in čaju namesto sladkorja dodali med? Zakaj ne bi vsakodnevne navade pitja kave in čaja spremenili in sladkor zamenjali z odličnim medom slovenskih čebelarjev? Uživanje medu namesto sladkorja priporoča tudi zdravnik primarij Peter Kapš. V belem sladkorju je namreč samo disaharid saharoza, v medu pa je poleg sladkorjev še več kot tisoč drugih snovi, skoraj vse, kar potrebuje človeško telo, zato ima med posebne lastnosti, ne le sladkosti. Z medom ne bomo kave samo osladili, temveč bo kava dobila tudi posebno aromo. Če ne želimo spremeniti arome kave, potem ji dodamo akacijev ali cvetlični med, če pa želimo bolj svojstveno aromo, pa lahko kavi dodamo tudi kostanjev ali gozdni med.
»Pijmo kavo in čaj z medom« je projekt ČZS, JSSČ, ki bo uradno predstavljen na največjem strokovnem čebelarskem dogodku, sejmu ApiSlovenija. Ta bo potekal sočasno s Festivalom kave, ki pa se bo začel že dan poprej (15. marca 2019). Festival kave bo potekal v dvorani C, ki se bo letos prelevila v Kavno mesto, v katerem boste lahko obiskali največjo kavarno v Sloveniji. Številni ponudniki kave bodo tokrat prvič kot sladilo ponudili tudi med. Omamni okusi kave bodo letos tako še polnejši. Da bo vaša izkušnja ob uživanju kave še pristnejša, si boste lahko v isti dvorani ogledali napihljiv čebelnjak. Partnerja v projektu »Pijmo kavo in čaj z medom« na Celjskem sejmu sta tudi Medex in Celjski sejem.
Petek 15.3.2019 bo ob 11.00 uri na Festivalu kave (dvorana C) predstavitev projekta »Pijemo kavo in čaj z medom«. Na predstavitvi bodo sodeloval:  predstavniki ČZS,  Medexa, Celjskega sejma in Boštjan Romih, ki je ljubitelj kave in medu.

Nataša Klemenčič Štrukelj

Fotografije