Mednarodno srečanje mladih čebelarjev leta 2020 v Sloveniji

20.09.2018 13:04:48
Izobraževanje
Mednarodno srečanje mladih čebelarjev je tekmovalni dogodek, ki ga od leta 2010 dalje organizira Mednarodni center za mlade čebelarje (International centre for young beekeepers - ICYB, http://icyb.cz). Vsako leto poteka v drugi državi.
Slovenija, ki je že od vsega začetka sodelovala na vseh tekmovanjih, je letos vložila uradno kandidaturo za organizacijo tekmovanja v Sloveniji. V ponedeljek 17. 9. 2018 smo od predsednika ICYB g. Jiří-ja Píze prejeli potrditev kandidature. Podpisali smo listino s katero je Čebelarski zvezi Slovenije (ČZS) zaupana organizacija Mednarodnega tekmovanja mladih čebelarjev v letu 2020 v Sloveniji, ki bo že 11. po vrsti.
V pripravah na kandidaturo se je ČZS povezala z občino Ivančna Gorica, ki bo občina gostiteljica in soorganizatorica tega dogodka, ki poleg osrednjega tekmovalnega dela vključuje tudi izobraževalni in družabno-kulturno-turistični program. Občina Ivančna Gorica, kot izvorni kraj kranjske čebele (grad Podsmreka pri Višnji Gori), nudi odlične turistične in izobraževalne možnosti, kot tudi zadostne nastanitvene zmožnosti za tekmovalne ekipe iz različnih držav iz več celin. Naš cilj je 50 držav udeleženk tekmovanja. Vsaka ekipa sestoji iz treh tekmovalcev in dveh spremljevalnih oseb. Skupaj z organizacijskim osebjem bo v času tekmovanja navzočih do 300 oseb, kar pomeni, da bo živahno kot v panju.
Pomemben vidik tekmovanja je srečanje in tkanje novih prijateljstev in poznanstev med mladimi in odraslimi, pri odraslih pa je pomembna tudi izmenjava izkušenj in dobrih praks z namenom dvigovanja kakovosti poučevanja mladih na področju čebelarstva. Slovenci se lahko na tem področju pohvalimo z več kot 40-letno tradicijo čebelarskih krožkov in državnih tekmovanj mladih čebelarjev.
V tekmovalnem delu se mladi čebelarji preizkusijo v 14 nalogah – 11 praktičnih delavnicah in 3 teoretičnih. Stalnico med njimi predstavljajo naslednje naloge:
•           pisni test – vprašanja s področja čebelarstva;
•           poznavanje čebelarskega orodja;
•           prepoznavanje morfologije – delov čebeljega telesa in mikroskopskih preparatov;
•           prepoznavanje medovitih rastlin;
•           praktično delo pri čebeljih družinah;
•           pokušanje in prepoznavanje medu.
 
Julija letos, ko je tekmovanje potekalo v Franciji v kraju Nerac, je slovenska ekipa mladih čebelarjev iz OŠ Selnica ob Dravi v sestavi Luka Kričej, Mitja Kositer in Ožbej Očko, pod mentorstvom, Blaža Lovriča dosegla izjemen uspeh. V konkurenci mednarodno mešanih ekip je učenec Mitja Kositer s svojo ekipo osvojil 1. mesto med 13. ekipami. Med posamezniki pa je med 84 tekmovalci Luka Kričej osvojil izjemno 3. mesto. Ekipa je pokazala veliko čebelarskega znanja, poleg tega pa tudi izjemnih komunikacijskih, jezikovnih in družabnih spretnosti.
V letu 2019 bo tekmovanje potekalo na Slovaškem v kraju Banská Bystrica. Iz Slovaške pa se v letu 2020 tekmovanje seli v Slovenijo – domovino kranjske čebele in domovino odličnih čebelarjev.
Listina »Honorary appointment« s potrditvijo kandidature se nahaja v prilogi k temu sporočilu.