Dan čebelarskega turizma

06.12.2017 18:27:44
Ekonomika
V petek, 1. decembra 2017 smo na Čebelarski zvezi Slovenije ob Dnevu čebelarskega turizma, organizirali že 12. tradicionalni posvet ob dnevu čebelarskega turizma.
Posvet je namenjen predstavitvi dobrih praks čebelarskega turizma in priložnost za  pripravo novih programov na področju čebelarskega turizma ter promocijo in umestitev čebelarskega turizma v turistično ponudbo Slovenije. Za pester kulturni program je poskrbelo Kulturno društvo Frana Maslja Podlimbarskega iz Krašnje.
Po uvodnem pozdravu predsednika Boštjana Noča, ki je izpostavil odlično priložnost za povečanje prepoznavnosti Slovenije kot čebelarske dežele je sledil pozdrav direktorice direktorata za turizem ge. Renate Martinčič. Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so navdušeni nad produktom čebelarskega turizma in predvsem so veseli sodelovanja s Čebelarsko zvezo Slovenije. Poudarila je tudi pomen nadaljnjega sodelovanja in pomoč v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo (v nadaljevanju STO) pri razvoju produktov  čebelarskega turizma, ki se popolnoma sklada s strategijo turizma republike Slovenije: čista, zelena dežela za 5 zvezdična turistična doživetja.
Med dobrimi praksami čebelarskega turizma se je tokrat predstavilo Čebelarstvo, lectarstvo in apiturizem Šolar. Ga. Darja Šolar je predstavila kako je iz 30 letne tradicije izdelave lecta nastala Medena pravljica. Ga. Darja je mlada prevzemnica čebelarstva, lectarstva in apiturizma Šolar. Predstavila je s kakšnimi postopki in izzivi se je soočila kot mlada prevzemnica pri prehodu, na kakšen način ohranja dolgoletno tradicijo in kakšne načrte kuje za prihodnost. Kot mejnike pri razvoju čebelarstva je izpostavila: vzpostavitev knjigovodstva, zaposlitev in vzpostavitev statusa aktivnega kmeta, ki je pogoj za oddajo zbirne vloge za pridobitev sredstev za mlade prevzemnike kmetij. Pridobitev statusa aktivnega kmeta je predstavljalo tudi največji izziv, saj je za pridobitev statusa potrebno imeti v obdelavi 1 ha kmetijskega zemljišča. V okviru razvijanja medene pravljice so izdelali tudi novo celostno podobo čebelarstva in preuredili čebelnjak   v apiterapevtski čebelnjak v katerem izvajajo tudi sproščujoče medene masaže.  
V nadaljevanju nam je svoje čebelarstvo pestrost ponudbe čebelarskih spominkov predstavila ga. Andreja Stankovič. Zase pravi, da ima čebelarstvo tako rekoč v krvi, saj je že peta generacija v  družini, ki se ukvarja s čebelarstvom. Čebelari že 30 let, svojo ljubezen do čebel pa je prenesla v lončarsko dejavnost in njeni izdelki iz gline so tesno povezani s čebelami. V delo se aktivno vključuje tudi njena hči Tjaša. Preko Zavoda čebela izvajajo številne čebelarske in likovne delavnice, na katerih predstavijo čebelarstvo in lončarstvo otrokom.  Izdelala je številne izdelke, embalaže, spominke iz gline s čebelarskimi motivi in za marsikatero embalažo, izdelek prejela različne nagrade na raznih natečajih. Sodeluje tudi na natečajih Čebelarske zveze Slovenije in je dobitnica Zlatega medenjaka  2011, kot tudi priznanja na natečaju za naj spominek 2017 v kategoriji predlog daril in spominkov povezanih s čebelarstvom, ki se še ne pojavljajo na trgu, ki ga je osvojila za »Medenjero« skupaj s svojo hčerjo Tjašo.
Čebelarska zveza Slovenije že sedmo leto zapored organizira natečaj za izbor čebelam najprijaznejše občine s ciljem, da nagradi občine za dobro sodelovanje s čebelarji na njihovem območju in spodbudi ostale občine k bolj aktivnemu sodelovanju s čebelarji.  Na posvetu smo podelili priznanja trem občinam, ki so bile nominirane kot čebelam najprijaznejše v letu 2017.  3. mesto je zasedla Občina Mozirje, 2. mesto Občina Črna na Koroškem in 1. mesto  Mestna občina Ljubljana. Kratke predstavitve aktivnosti občin na področju čebelarstva si lahko preberete na spletni strani www.czs.si/objave_podrobno_czs/8861.  Partner v projektu za izbor čebelam najprijaznejše občine v letu 2017 Semenarna Ljubljana je za vse čebelarje iz treh najboljših občin podarila po tri različne vrečice medovitih semen.
Vsem trem občinam in čebelarskim društvom, ki so občine predlagali iskreno čestitamo in želimo še naprej vrsto uspešnih projektov in medsebojnega sodelovanja.
Sodelovanje med ČZS, sekcijo za čebelarski turizem in STO – jem je zelo uspešno, spodbudno in odpira nove priložnosti za predstavitev slovenskega čebelarstva širše v svetu. Predstavitve čebelarskih turističnih ponudnikov, ki so člani sekcije so objavljene tudi na spletni strani STO-ja, kot na prenovljeni spletni strani http://www.apiturizem.si/ . Prenovljeno spletno stran sekcije za čebelarski turizem je predstavila Ga. Danijela Ambrožič, delovanje sekcije in predstavitev sodelovanja z STO pa Blaž Ambrožič, predsednik sekcije. Plod sodelovanja sekcije z STO-jem je tudi promocijska publikacija, v kateri se predstavlja Slovenijo kot zanimivo čebelarsko turistično destinacijo in se jo uporablja v promocijske namene.
V pomoč pri promociji čebelarskega turizma  je tudi Klub profesionalnih turističnih vodnikov, ki so s pomočjo Slovenskega veleposlanika v Londonu čebelarski turizem predstavljali na posebnem dogodku v Londonu “It’s Slovenia CultureTime“, ki ga je organizirala STO.  Namen dogodka je bil predstaviti novinarjem in diplomatom iz UK  Slovenijo v okviru Kulture in medijskih priložnosti za leto 2018. Dogodka se je udeležilo približno 50 – 60  novinarjev, veleposlanikov / diplomatov iz drugih držav. Več o dogodku si lahko preberete na  www.apiturizem.si/predstavitev-svetovni-dan-cebel-cebelarski-turizem-v-londonu/ .
Slovensko čebelarstvo se ponaša z bogato tradicijo in hkrati z naprednimi idejami. Tudi pobuda Čebelarske zveze Slovenije za Svetovni dan čebel nas postavlja na sam svetovni oder dogajanja in prepoznavnosti. V decembru 2017 že težko  pričakujemo razglasitev 20. maj razglašen za Svetovni dan čebel in prvo praznovanje svetovnega dne čebel, ki bo naslednje leto 20. maja 2018 v Žirovnici. Aktivnosti ob tem velikem dogodku je predstavil Matjaž Koman, direktor Zavoda za turizem Žirovnica.  Izpostavil je projekt »Bee our guest«, s ciljem povabiti goste, na praznovanje, ki bo potekalo v rojstnem kraju Antona Janša na Breznici na Gorenjskem.
Ga. Dominika Koritnik Trepel je predstavila čebelarsko zgodbo – medeno doživetje v Slovenskem etnografskem muzeju, ki se med drugim ponaša z zbirko kar 754 panjskih končnic. Medeno doživetje v etnografskem muzeju poleg ogleda s čebelarstvom povezanih eksponatov, vključuje degustacijo medu, vse skupaj pa se zaključi z risanjem panjskih končnic, katero obiskovalec vzame na koncu s seboj domov.
Obiskovalcem posveta je Nataša Lilek predstavila tudi dogajanje iz svetovnega čebelarskega kongresa Apimondia, ki je potekalo v Turčiji. Čebelarstvo se je predstavilo s čebelarskim paviljonom, ki je bil glavni razlog, da je bil naš razstavni prostor med najbolj atraktivnimi in tudi najbolj obiskanimi razstavnimi prostori na tem kongresu in s pomočjo harmonike in predstavnikov v narodnih nošah   udeležba na Apimondiji pomeni odlično promocijo slovenskega čebelarstva. Predstavili so se tudi vzrejevalci, sodelovali pa smo tudi na strokovnem delu.
Sledila je podelitev priznanj in zahval sodelujočim na natečaju za naj čebelarski spominek in darilo. Na trgu obstaja pestra ponudba turističnih spominkov in izdelkov v darilni embalaži, zato je Čebelarska zveza Slovenije objavila natečaj za čebelarske spominke in darila povezana s čebeljimi pridelki in izdelki. V letu 2017 je komisija kot najbolje ocenjeni čebelarski spominek/darilo v vsaki od kategorij izbrala sledeče spominke oz. darila:
V kategoriji čebelji pridelki in izdelki iz čebeljih pridelkov v izvirnih darilnih embalažah  
Tatjana Ladinek za Medene radosti - kozarček medu in naravno medeno milo
V kategoriji spominki  povezani s čebelarsko tradicijo, ki so že na trgu 
Damjan Popelar za Miniaturo Janšev čebelnjak
V kategoriji predlog daril in spominkov povezanih s čebelarstvom, ki se še ne pojavljajo na trgu:
Andreja in Tjaša Stankovič za Medenjero 
Udeleženci so si prispele spominke ogledali na razstavi v Glavarjevi dvorani, v pripravi pa je tudi e-katalog, ki bo v kratkem objavljen na naši spletni strani.
 
Za zaključek smo podelili še certifikate in table novim certificiranim ponudnikom čebelarskih turizmov. Tako imamo v Sloveniji že  39 certificiranih ponudnikov, ki jih najdete tudi na spletni strani: http://www.apiturizem.si/ponudniki/, kjer si lahko pogledate njihovo predstavitev in ponudbo.
 
Posvet smo zaključili s povabilom na 2. Festival čebelarske pesmi, ki se je odvijal v dvorani Kulturnega doma Janka Kersnika, Stari trg 1, Lukovica pri Domžalah. 

Tanja Magdič, svetovalka za ekonomiko