V Osnovno šolo Gorje je zašla orjaška čebela

21.11.2017 18:38:15
Tajništvo
Na Osnovni šoli Gorje smo pri interesni dejavnosti Krojim, šivam izdelali maskoto – kranjsko sivko. Idejo za projekt smo dobili pri natečaju Čebelarske zveze Slovenije, a se navodil in roka za prijavo nismo držali, saj smo svoji ustvarjalnosti dali prosto pot.
 
Razumeli in upoštevali smo cilj in poslanstvo, ki ga naj nosi tudi naša maskota, in upamo, da bomo z njo res prispevali k prepoznavnosti avtohtone slovenske čebele, ki jo ljubkovalno imenujemo kranjska sivka, in je sivo-črne barve, ne rumene kot italijanska.
 
Naša maskota je mehka, topla, dobro vidna, ustreznih barv. Oblečejo jo lahko majhni in veliki ter prav težko je ugotoviti, kdo se skriva v njej. Štiri dekleta, Žana, Lana, Sara in Nina, mentorica Tatjana Pintar in strokovna sodelavka, upokojena modna modelarka, gospa Anica Ažman, smo se dobile trikrat v popoldanskem času, nekaj dela pa sva mentorici opravili tudi doma. V izdelavo smo vložili kar precej truda in izajdljivosti, a smo se ob tem tudi zabavali. Posebej nam je bilo všeč, ko smo jo pomerjali – tako učiteljica kot učenke.
 
V četrtek zjutraj smo čebelici prvič dovolili, da je 'poletela' po vseh učilnicah in se pokazala učencem cele šole. V petek, 17. 11. 2017, pa se je po tradicionalnem slovenskem zajtrku sivka pridružila še velikemu pevskemu zboru v šolski avli, zaplesala ob Čebelarju, se predstavila gospodu županu, spoštovanim gorjanskim čebelarjem in drugim gostom.
 
Našo 'gorjansko sivko' bomo z veseljem še spustili iz panja, če ne prej, zagotovo ob dnevu slovenske hrane 2018.
 
Če je pa komu zelo všeč, si jo lahko – če obljubi, da bo zanjo lepo skrbel – tudi izposodi. Morda v zameno za kozarček medu ali cvetnega prahu …
 
Tatjana Pintar, pomočnica ravnateljice
 
 

Fotografije