Pobuda občinam - naj vsak SLOVENEC enkrat v življenju posadi drevo

29.03.2016 22:39:52
Predsednik
ČZS bo v tem tednu vsem občinam poslala sledeč dopis:

Vsem slovenskim občinam                                                                       Brdo,  29.03.2016
 
Zadeva: Predlog - pobuda občinam, naj vsak SLOVENEC enkrat v življenju posadi drevo, naj bo to že ob rojstvu
 
Spoštovani,                                                                                               
 
Čebelarska zveza Slovenije si že vseskozi prizadeva, da se naša krajina bogati in zasaja z avtohtonimi rastlinami, predvsem tistimi, ki so tudi medovite. Avtohtone rastline so tiste, ki so v našem okolju naravno prisotne že stoletja in so prilagojene na naše klimatske razmere. Nedolgo nazaj smo vsem občinam predlagali, da na svojih javnih površinah katere upravljajo sadijo avtohtone medovite rastline, ob tem smo kot začetek te akcije delili drevesa lip. Verjamemo, da le te lepo uspevajo.
 
Tokrat imamo predlog, ki smo ga povzeli po eni izmed občin, ki ob rojstvu otroka novorojencu podari drevo. Predlagamo vam, da ob vsakem rojstvu novega občana, le temu podarite sadiko avtohtonega drevesa. Vsaka občina ima kakšno drevo »bolj za svoje«, ki je v večjem številu že naravno zastopano v tem okolju. In takšno drevo bi lahko podelili. Primerna bi bila drevesa, kot so javorji, lipe, pravi kostanji, divje češnje in hrasti pa tudi iglavci, predvsem smreka in jelka. To je lepa gesta ob rojstvu vsakega otroka in lep trajen spomin staršem, kasneje pa tudi otrokom, saj je nekaj živega, ki raste. Stroški, ki nastanejo z nakupom drevesa, verjamemo, da ne predstavljajo velikega bremena za občino, saj sadike teh dreves stanejo povprečno 2,00 – 3,00 €, sporočilna vrednost pa je mnogo večja. Ta drevesa lahko starši nato posadijo na svojih vrtovih oz. zemljiščih. Za tiste, kateri te možnosti nimajo, pa bi se lahko našle površine v upravljanju občine, kjer bi se lahko zagotovil prostor za sajenje teh dreves vsakemu novorojencu. Skozi nekaj let lahko na takem mestu nastane drevored ali park, ki je zopet nek lep in trajen spomin. Lahko bi ga obogatili tudi s poučnimi tablami. Deljenje teh dreves novorojencem bi lahko bil dogodek v občini, morda enkrat ali dvakrat letno, kjer bi župan ta drevesa podelil. Možno pa je tudi sprotno deljenje sadik, saj je te moč nabaviti tudi v lončkih in jih je možno saditi in deliti skozi vse leto.
 
Spoštovani župani, županje, občinski svetniki in svetnice. Z zelo majhnim vložkom, ki jo bo prispevala vaša občina, boste naredili veliko dejanje. S tem projektom se ohranja naša slovenska identiteta zelene države, naravna in čista krajina ter kranjska sivka. In ne nazadnje, gre pri tem tudi za simboliko - novorojenčku se podari drevo kot simbol novega življenja.
 
Prosimo vas, da o pobudi premislite oz. jo preučite. V kolikor imate kakršnakoli dodatna vprašanja, smo vam na voljo na tel: 041/644-217 ali mailu: jure.justinek@czs.si . Hkrati vas prosimo, da nam na ista kontaktna naslova sporočite vašo odločitev glede sprejete pobude. Na naši spletni strani www.czs.si pa bomo uredili trajno podstran, kjer bodo navedene vse občine, ki bodo pričele z izvajanjem tega projekta.
 
Lep pozdrav,
 
Jure Justinek                                                                                         Boštjan Noč
Opazovalno-napovedovalna služba medenja                                       Predsednik ČZS