Poštna znamka z vonjem po medu

22.09.2015 21:13:52
Predsednik
Ljubljana, 22. 9. 2015 – Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan se je danes v Piranu udeležil predstavitve nove priložnostne znamke Pošte Slovenija na temo tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki ima vonj po medu.
 
Pošta Slovenije je namreč na pobudo Čebelarske zveze Slovenije izdala novo priložnostno znamko z vonjem po medu in tako podprla tradicionalni slovenski zajtrk, vseslovenski projekt, ki ga na dan slovenske hrane (vsako leto je to tretji petek v novembru) izvedemo v osnovnih šolah in vrtcih. Projekt spodbuja zavedanje o pomenu in prednostih lokalne samooskrbe, dejavnostih domače pridelave in predelave, čebelarstvu, pomenu zajtrka in zdravega načina prehranjevanja.
 
V sklopu predstavitve posebne poštne znamke z vonjem po medu je že dopoldne Tartinijev trg zaživel v znamenju tradicionalnega slovenskega zajtrka. Ves dan potekajo številne ustvarjalne delavnice (izdelava dražgoških kruhkov, lectovih src, glinenih in papirnatih čebelic), obiskovalci si bodo lahko ogledali postopek destilacije zelišč in izvedeli marsikaj zanimivega o čebelarstvu. Na trgu so zaživele številne stojnice z bogato ponudbo čebeljih pridelkov in izdelkov, kmetijskih pridelkov in izdelkov, izobraževalnih vsebin glede prehranjevalnih navad in drugih vsebin, vezanih na tradicionalni slovenski zajtrk.
 
Minister mag. Židan se je zgodaj popoldne udeležil novinarske konference ob izdaji priložnostne znamke z vonjem po medu ter nato nagovoril obiskovalce in udeležence na slovesni predstavitvi nove poštne znamke. Na dogodku je sodelovala tudi podžupanja Občine Piran ga. Meira Hot, predsednik Čebelarske zveze Slovenije g. Boštjan Noč, predstavnik Pošte Slovenije, predstavnik Obalnega čebelarskega društva Koper in predstavnik Filatelistične zveze Slovenije, pester kulturni program pa so pripravili učenci OŠ Piran in Kulturno društvo VAL Piran.
 
Minister mag. Židan je v svojem nagovoru poudaril pomen projekta tradicionalni slovenski zajtrk, ki se je leta 2006 začel sicer kot medeni zajtrk, katerega pionir in nosilec ideje je Čebelarska zveza Slovenije. Medeni zajtrk smo z leti nadgradili v tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga izvajamo vsako leto tretji petek v novembru. Na ta dan, ki ga je Vlada RS razglasila tudi kot dan slovenske hrane, otroci v vrtcih in šolah zajtrkujejo slovenski med, mleko, jabolka, dan pa je prežet z aktivnostmi predstavitev in delavnic za otroke o pomenu zdravega zajtrka kot pomembnega obroka, ohranjanju čistega okolja, podeželja in slovenskega kmetijstva. V lanskem letu je zajtrk potekal na 429 šolah (154.484 otrok) ter v 275 vrtcih.
 
Minister mag. Židan je nadalje izpostavil skupna prizadevanja Vlade RS in Čebelarske zveze Slovenije v zvezi s pobudo za razglasitev Svetovnega dneva čebel, 20. maja, pri OZN. Pobuda že močno odmeva tako v Sloveniji kot tudi mednarodno, glavni namen razglasitve Svetovnega dne čebel pa je vsako leto znova opozoriti svetovno javnost na pomembnost ohranjanja čebel in opomniti ljudi, kako smo od čebel in ostalih opraševalcev odvisni.
 
Minister Židan si je pred slovesnim dogodkom in kulturnim programom tudi ogledal pestro sejemsko dogajanje na Tartinijevem trgu. 


P.S

Čebelarska zveza Slovenije se zahvaljuje vsem, ki ste pomagali organizirati prireditev. Predvsem Obalnemu čebelarskemu društvu Koper, občini Piran, Osnovni šoli Cirila Kosmača Piran za odlično pripravljen in voden kulturni program in izvedbo delavnic ter Folklornemu društvu VAL Piran. Hvala vsem sodelujočim na stojnicah.
Na spodnji povezavi si lahko pogledate govor tajnika čebelarskega obalnega čebelarskega društva Koper in govor ministra Židana.

https://www.facebook.com/bostjan.noc.1
Odziv medijev najdete na sledečih povezavah:
http://www.delo.si/novice/slovenija/prva-znamka-ki-disi-po-medu.html
http://www.rtvslo.si/zabava/zanimivosti/znamka-za-oblizniti-dobesedno-disi-namrec-po-slovenskem-medu/374611
http://www.times.si/zanimivosti/prva-znamka-ki-disi-po-medu--d4b2da4ee4.html
 
http://novice.najdi.si/najdi/vse/podobne-novice/c37f7e44f98bce4e4a3700c5e5f907a4