Poteka 1. Teden slovenske hrane
13.11.2024 8:03:25
Tajništvo
V petek bomo obeleževali že 14. Tradicionalni slovenski zajtrk in 13. Dan slovenske hrane. Na ta dan v vrtcih in šolah po vsej Sloveniji uživajo Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga sestavljajo kruh, maslo, med, mleko in sezonsko sadje. Prav tako se skozi dan vršijo raznovrstne aktivnosti, ki omogočajo našim najmlajšim, da spoznajo pomen in vlogo lokalno pridelane hrane ter vlogo pridelovalcev pri tem. Letošnje leto pa je prav posebno, saj ta teden obeležujemo 1. Teden slovenske hrane, katerega je vlada RS razglasila lani.
S tem pomembno nadgrajujemo Tradicionalni slovenski zajtrk, s katerim dajemo pomen lokalno pridelani, predelani in distribuirani hrani ter s tem vsem tistim, ki so del slovenskega kmetijstva. Namen tedna slovenske hrane je spodbuditi večje naročanje, nakupovanje in uživanje hrane slovenskega izvora in porekla, promovirati slovenske tradicionalne jedi ter spodbuditi trajnosten in zdrav način prehranjevanja. Poleg tega si želimo okrepiti prepoznavnost slovenske kulinarične dediščine, lokalno trajnostno pridelavo ter spodbuditi zdrav in trajnosten način prehranjevanja.
Tudi zaposleni na ČZS se bomo udeležili Tradicionalnega slovenskega zajtrka po vrtcih in osnovnih šolah:
IME PRIIMEK LOKACIJA Tina Žerovnik Vrtec Andersen Ljubljana Lidija Senič OŠ Dobrna Aleš Bozovičar Vrtec Horjul in Dobrova, OŠ Vič Mojca Pibernik CIRIUS Kamnik Boris Potočnik OŠ Vitanje Simon Golob POŠ Gozd in OŠ Stranje Aljaž Debelak Vrtci Žalec Ana Janžekovič OŠ Nove Jarše Urška Ratajc OŠ Petrovče Vlado Auguštin OŠ Črnomelj Boštjan Noč OŠ Žirovnica
Vsem želimo uspešno izpeljavo in prijetno praznovanje letošnjega prvega Tedna slovenske hrane, Dne slovenske hrane ter Tradicionalnega slovenskega zajtrka.
Mojca Pibernik, svetovalka ČZS JSSČ za ekonomiko
Zadnje novice