Poteka 1. Teden slovenske hrane

13.11.2024 8:03:25
Tajništvo
V petek bomo obeleževali že 14. Tradicionalni slovenski zajtrk in 13. Dan slovenske hrane. Na ta dan v vrtcih in šolah po vsej Sloveniji uživajo Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga sestavljajo kruh, maslo, med, mleko in sezonsko sadje. Prav tako se skozi dan vršijo raznovrstne aktivnosti, ki omogočajo našim najmlajšim, da spoznajo pomen in vlogo lokalno pridelane hrane ter vlogo pridelovalcev pri tem. Letošnje leto pa je prav posebno, saj ta teden obeležujemo 1. Teden slovenske hrane, katerega je vlada RS razglasila lani.
 
S tem pomembno nadgrajujemo Tradicionalni slovenski zajtrk, s katerim dajemo pomen lokalno pridelani, predelani in distribuirani hrani ter s tem vsem tistim, ki so del slovenskega kmetijstva. Namen tedna slovenske hrane je spodbuditi večje naročanje, nakupovanje in uživanje hrane slovenskega izvora in  porekla, promovirati slovenske tradicionalne jedi ter spodbuditi trajnosten in zdrav način prehranjevanja. Poleg tega si želimo okrepiti prepoznavnost slovenske kulinarične dediščine, lokalno trajnostno pridelavo ter spodbuditi zdrav in trajnosten način prehranjevanja.
 
Tudi zaposleni na ČZS se bomo udeležili Tradicionalnega slovenskega zajtrka po vrtcih in osnovnih šolah:
 
IME PRIIMEK LOKACIJA
Tina Žerovnik Vrtec Andersen Ljubljana
Lidija Senič OŠ Dobrna
Aleš Bozovičar Vrtec Horjul in Dobrova, OŠ Vič
Mojca Pibernik CIRIUS Kamnik
Boris Potočnik OŠ Vitanje
Simon Golob POŠ Gozd in OŠ Stranje
Aljaž Debelak Vrtci Žalec
Ana  Janžekovič OŠ Nove Jarše
Urška Ratajc OŠ Petrovče
Vlado Auguštin OŠ Črnomelj
Boštjan Noč OŠ Žirovnica
 
Vsem želimo uspešno izpeljavo in prijetno praznovanje letošnjega prvega Tedna slovenske hrane, Dne slovenske hrane ter Tradicionalnega slovenskega zajtrka.
 
 
 
Mojca Pibernik, svetovalka ČZS JSSČ za ekonomiko