46. državno srečanje in tekmovanje mladih slovenskih čebelarjev 2024 na Osnov

14.05.2024 7:55:30
Tajništvo
V soboto, 11. maja 2024, je Osnovna šola Pivka postala prizorišče navdihujočega dogodka - Tekmovanja mladih čebelarjev. Tekmovanje, ki je privabilo mlade in izkušene čebelarje iz vse Slovenije, je potekalo pod okriljem Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) v sodelovanju z Osnovno šolo Pivka, čebelarskim društvom Pivka in Javnim zavodom Turizem Pivka.
Ob prihodu je bila najprej prijava in registracija udeležencev in prevzem sadiko lipe za tekmovalce, ki jih je podarila NLB, ter AŽ panj hranilnike NLB za svoje čebelarske krožke, ki so jih prejeli mentorji.

Sledil je kratek uvodni program, ki je vse prisotne navdušil in jim dal potrebno energijo za začetek tekmovanja. Med uvodnim programom so v okviru promocijske kampanje »Enjoy it's from Europe«, prisluhnili predstavitvi shem kakovosti s področja medu v Sloveniji. Informacija jim je zagotovo prišla prav za izpolnjevanje par vprašanj v testu na to temo. Tekmovanja se je udeležilo 500 tekmovalcev iz vse Slovenije, ki v šolskem letu 2023/2024 obiskujejo čebelarske krožke na OŠ, SŠ in VDC.

Po tekmovanju so udeleženci uživali v kosilu, ki je vsebovalo slovenski med z zaščiteno geografsko označbo in je bilo organizirano, s strani Javnega zavoda Turizem Pivka, po skupinah na različnih lokacijah. Bil je prav poseben dan, poln raznolikih doživetij in spoznavanja kulture, zgodovine ter narave: ogled Centra Dina, Čistilne naprave ŽIVA, Ekomuzeja in Parka vojaške zgodovine, razstave Radio skozi čas, kegljanje, balinanje ter predstavitev vojaške opreme.

Vrhunec dogodka je bila zagotovo zaključna prireditev, ki se je pričela ob 14.00 uri. Po začetnih nagovorih ravnateljice OŠ Pivka ga. Nadja Černetič, predstavnice NLB ga. Vesna Vodopivec, predstavnika občine Pivka in predsednika Čebelarskega društva Pivka g. Franko Dolgan ter predsednika ČZS g. Boštjana Noča ter kulturnega programa Fantje iz Knežaka in karaoke šolskega benda OŠ Pivka, je sledila razglasitev natečaja za najlepši učni čebelnjak. Na katerem je zmagal Čebelarski sadjarski učni center na Fari pri Prevaljah, kjer se pod mentorstvom prof. raz. pouka ga. Vesne Oder izvaja čebelarski krožek Osnovne šole Franja Goloba. Čestitke!

Tekmovanja sta se prvič udeležila tudi tekmovalca iz VDC Tončke Hočevar in pod mentorstvom Dušana Gradišarja sta Maja Jančar in Krištof Majer lahko pokazala vso svoje znanje. Priznanje za udeležbo na tekmovanju pa sta prejela prav od predsednika Čebelarske zveze Slovenije.

Nato so tekmovalci končno pričakali rezultate zmagovalcev tekmovanja, katerim so bile podeljene nagrade. HOFER je nagradil tri zmagovalne pare, skupaj z mentorji, s čebelarskim jopičem "NAJ ČEBELAR 2024" ter jih povabil na »Čebelji dan pri HOFERjevem raziskovalnem čebelnjaku«.

Tekmovanje Mladih Čebelarjev je tako pustilo trajen vtis na vse udeležene, poudarjajoč pomen čebelarstva in ozaveščanje o pomembnosti ohranjanja čebeljih vrst. Vse pohvale organizatorjem za izjemno izvedbo dogodka in sponzorjem za velikodušno podporo, ki je omogočila izjemno izkušnjo za vse sodelujoče. In čestitke vsem tekmovalcem za dosežen rezultat. 

ČZS

Objava na spletni strani Občine Pivka: https://www.pivka.si/objava/929141
ter OŠ Pivka: 
https://www.os-pivka.si/46-drzavno-srecanje-in-tekmovanje-mladih-cebelarjev-slovenije-na-os-pivka/