Uspešna promocija 3D Kranjice v Banja Luki in Sarajevu

22.08.2023 11:06:56
Tajništvo
MAKETA 3D KRANJICE JE OD 30. 6. DO 5. 7. GOSTOVALA V NAKUPOVALNEM SREDIŠČU DELTA V BANJA LUKI…
 
V nakupovalnem središču Delta Planet v Banja Luki je  veleposlanik Damijan Sedar v sodelovanju z Organizacijo amputirancev UDAS 3. julija uradno odprl razstavo 3D modela Kranjske čebele sivke (Kranjica).

Poudaril je pomen prihoda 3D Kranjice v Bosno in Hercegovino ter pomen promocije čebelarstva za preživetje človeštva in ohranjanje okolja, ter da smo Slovenci skozi zgodovino svoje dobro vedenje o življenju in delu teh marljivih žuželk ponesli po vsem svetu: "Danes lahko na zelo doživet način spoznate slovensko čebelarsko tradicijo in uporabnost čebeljih pridelkov. Slovenija diha čebele, zato ni čudno, da se je tukaj porodila ideja o svetovnem dnevu čebel. Slovenski čebelarji so bili pionirji sodobnega čebelarstva. Pobuda za svetovni dan čebel je prišla iz Slovenije, ki ga od leta 2018 praznujemo 20. maja."
 
Partnerstvo med Veleposlaništvom Slovenije in Organizacijo UDAS je nastalo skozi projekt »Čebelarstvo kot orodje pri opolnomočenju žrtev min«, ki ga UDAS izvaja v partnerstvu z ITF Slovenija in Čebelarsko akademijo Slovenije ob podpori Ministrstva za zunanje in evropske zadeve (MEZZ) Republike Slovenije in Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in vodno gospodarstvo Vlade entitete Republike Srbske.
 
Željko Volaš, predsednik Organizacije amputirancev Republike Srbske UDAS, je v svojem nagovoru povedal, kako pomembno je čebelarstvo za žrtve min v Bosni in Hercegovini pri njihovem okrevanju, rehabilitaciji in opolnomočenju: "Veseli nas, da že tri leta skupaj s partnerji ob podpori Vlade Republike Slovenije in Vlade Republike Srbske izvajamo projekt čebelarstva za žrtve min. S tem projektom smo naše uporabnike, žrtve min, opolnomočili in jih predstavili kot aktivne člane svoje skupnosti, ki lahko prispevajo k njenemu razvoju, ter da bodo v svoji lokalni skupnosti prepoznani kot čebelarji in ne kot invalidi. Veleposlaništvu Slovenije v BiH se zahvaljujemo za ta edinstven dogodek v Banja Luki.''
 
V okviru promocije se je prisotnim predstavil mešani pevski zbor "Davorin Jenko" - ki deluje v okviru Društva Slovencev "Triglav" v Banja Luki. Zbor je prepoznaven po dolgoletnem uspešnem delovanju pri promociji in ohranjanju slovenske zborovske glasbe.
 
Na promociji 3D Kranjica so obiskovalci imeli priložnost degustirati med in druge medene izdelke, ki nastajajo v okviru omenjenega skupnega projekta za žrtve min v Bosni in Hercegovini.
 
… IN KASNEJE OD 7.7. DO 11.7. GOSTOVALA V OSREDNJEM NAKUPOVALNEM SREDIŠČU SCC V SARAJEVU
 
Drugo uspešno promocijo 3D Kranjice je veleposlaništvo v sodelovanju z UDAS (Organizacija žrtev min)  iz Banjaluke in Slovenskim društvom (SD) Cankar izpeljalo v petek, 7. julija 2023, v osrednjem nakupovalnem središču v Sarajevu, Sarajevo City Center (SCC). 
 
Za kulturni program je poskrbel harmonikar iz Slovenskega društva Cankar Atif Krdjić – tudi s skladbo Stari čebelar, spregovorili pa so še predstavniki UDAS in veleposlaništva. Poseben čar so dogodku dodali v čebelice opravljeni otroci iz vrtcev Leptirić in Lana.
 
V imenu Veleposlaništva Slovenije je navzoče pozdravil namestnik veleposlanika dr. Zvone Žigon. Govoril je o čebelarstvu in zaščiti čebel kot o dejavnosti, ki presega običajne okvire gospodarske donosnosti in prinaša veliko dodano vrednost v smislu ohranjanja in varovanja okolja, zdrave prehrane, pa tudi preseganje ideoloških in političnih vprašanj. Izpostavil je tudi uporabnost čebelarstva kot oblike psihološke in socialne rehabilitacije žrtev protipehotnih min, morda pa tudi njihove ekonomske osamosvojitve.
 
Sekretarka in predsednik UDAS Gordana Hrustić in Željko Volaš sta predstavila celoten projekt ITF ustanove za človekovo varnost in UDAS "Čebelarstvo kot orodje za opolnomočenje žrtev min" ter pohvalila sodelovanje z VSA in se zahvalila za vso podporo, ki jim jo nudita obe ustanovi.
 
Impozantna maketa 3D Kranjice je požela izjemno zanimanje tako v Banjaluki kot v Sarajevu, tako mimoidočih kot medijev. Maketo je videlo in tudi fotografiralo veliko obiskovalcev.  SCC dnevno obišče 25 do 30.000 kupcev ter turistov, kar pomeni, da je 3D kranjico do 11. 7., ko se je njeno gostovanje v Sarajevu zaključilo, videlo okoli 130.000 obiskovalcev.

V sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije je veleposlaništvo skupaj z ostalimi deležniki v BiH poskrbelo za (še eno) odlično promocijo slovenskega čebelarstva v BiH kot panoge s številnimi razsežnostmi in sporočili, obenem pa seveda tudi Slovenije kot vzornice v smislu prizadevanja za sonaraven, čist, trajnostni razvoj in zdrav način prehranjevanja in sploh življenja. Sodelovanje z UDAS je dalo celotnemu projektu 3D Kranjice še dodano vrednost, ker smo na ta način zaokrožili razvojno pomoč MZEZ pri opolnomočenju žrtev min. Gostovanje makete je bilo medijsko izjemno odmevno in pozitivno sprejeto – gre navsezadnje za eno redkih pozitivnih, nepolitičnih, predvsem pa izrazito povezovalnih pobud.  
 
Veleposlaništvo se zahvaljuje Čebelarski zvezi Slovenije za izposojo makete, podjetju Intereuropa za izvedbo zahtevnega transporta iz Slovenije na dve lokaciji v BiH, pripadnikom Slovenske vojske iz kontingenta v misiji EUFOR Althea za pomoč pri raztovarjanju in natovarjanju, prav tako pa SD Cankar iz Sarajeva za udeležbo in sodelovanje v programu.
 
veleposlanik Damijan Sedar in namestnik veleposlanika dr. Zvone Žigon