Horjul je obiskala maketa čebele velikanke

26.07.2023 7:35:07
Tajništvo
V sklopu aktivnosti ob praznovanju 25. obletnice občine Horjul so med drugim potekale tudi aktivnosti za ozaveščanje o pomenu čebel na naše okolje in zdravo prehrano. Čebelarsko društvo Dolomiti – Polhov Gradec je za ta namen 16. junija organiziralo dneve odprtih vrat in poskrbelo, da se je v Horjulu ustavila 3D maketa kranjice. Čebelarjenje je v Polhograjski in Horjulski dolini zelo razvito in ima že dolgo tradicijo.

Čebelarsko društvo Dolomiti – Polhov Gradec je za ta namen 16. junija organiziralo dneve odprtih vrat in poskrbelo, da se je v Horjulu ustavila 3D maketa kranjice – čebele, ki je značilna za naše področje. Razstava je trajala do 23. junija. Pogled na maketo čebele velikanke z uradnim nazivom 3D Kranjica oziroma angleško 3D Carniolan je res izjemen in je požel veliko zanimanja tudi v Horjulu in ne samo na minulem svetovnem dogodku EXPO 2022 v Dubaju, kjer je bila razstavljena. Maketa je res odlična kopija originala, izdelana na osnovi MicroCT tehnologije, fotodokumentacije in strokovnih nasvetov strokovnjakov s področja čebelarstva in biologije. Izdelana je v velikost 170 cm, kar se sovpada z merilom 100:1. To pomeni, da je kar stokrat povečana glede na naravno velikost.

Maketo so si ogledali tudi otroci iz vrtcev in osnovnih šol Dobrova, Brezje in Horjul. Otroci iz čebelarskega krožka OŠ Horjul so predstavili panjske končnice, katere so oblikovali in pobarvali v sklopu krožka. Prav tako so svoje panjske končnice na ogled postavili otroci iz vrtca pri OŠ Dobrova, enoti Dobrova in Brezje. Otroci iz vrtca pri OŠ Horjul pa so pripravili razstavo na temo čebelarstva.

Tudi stanovalci iz doma starejših občanov so z zanimanjem prišli pogledat razstavo in preizkusit različne čebelje izdelke, ki so jih pripravili domači čebelarji. Hiša medu Božnar je bila na voljo za degustacijo različnih vrst medu.

Na dogodku je o sodobnih tehnikah čebelarjenja predaval tudi vrhunski strokovnjak in posebni gost g. Franko Dolgan iz Pivke, sicer tudi član upravnega odbora čebelarske zveze. Skupaj z domačimi čebelarji in čebelarji iz Vrhnike si je ogledal šolski čebelnjak in pohvalil trud, da se prenaša znanje naprej na mlajše. Prišli so tudi čebelarji iz okoliških krajev, kar priča o dobrem sodelovanju med sosednjimi čebelarskimi društvi.
 
Peter Kavčič