​Stanje na dan 27.6.2023

27.06.2023 22:14:23
Napoved medenja
Težko začnem pisati, da nebi bil negativen, vendar nam vreme letos res ni naklonjeno. Takšne količine dežja za čas cvetenja kostanja in lipe vsekakor nismo rabili. Še toliko huje je tam kjer je že dopoldan klestila debela toča. Najhuje je bilo na posameznih legah Gorenjske, kje se je malolistna lipa ravno začela odpirati.
Širši pogled na sam kostanj in lipo po vsej državi je nekoliko boljši. Zgodnje lege na jugu države kjer je cvetenje bilo v zadnji tretjini je verjetno bolj kot ne končano. Takšna količina dežja povzroči veliko škode predvsem na cvetovih kostanja, ki so zaradi svoje oblike zelo izpostavljeni. Cvetni listki se zlimajo, pelod v cvetu začne plesneti in cvetovi zaradi tega odpadejo. Nekoliko manj škode pričakujemo v osrednjem delu države, območju Škofjeloškega hribovja ter na štajerskem območju. Tu je bilo razcvetenega med 40 in 50 % kostanja, v višjih legah tudi manj in vsi še zaprti cvetovi bodo še lahko ponudili pašo. Seveda, če bo le vreme to v prihodnjih dneh in tednu dopuščalo. Še nekaj več upanja je za malolistno lipo, ki je v nižjih legah na območju Tolmina odprta med 60 in 70 %, višje v Zgornjega Posočja in Kočevsko – Ribniškega območja pa med 30 in 40 % ali celo manj. Lipovi cvetovi so manj občutljivi na vremenske neprilike in če bo vreme bo …
Trenutno vreme pa ni tako negativno za hojo. Ob predpostavki, da hoja ni bila deležna toče ali hudih nalivov z vetrom. Uši se v takem vremenu pomaknejo bližje k deblu in tako lažje in uspešneje prestanejo padavine. Vlaga, ki po dežju nastane pa celo pripomore k boljšemu razvoju in izločanju uši. Dejstvo pa je, da sedaj dežja naslednjih 14 dni tudi za hojo ne rabimo. Prepogoste padavine negativno vplivajo na razmnoževanje in posledično na število uši.   
Kakor koli pogledamo pa te zgodnje lege za lipo in kostanj niso bile tako slabe, v zadnjih 10 dneh smo na jugu in zahodu države beležili lepe donose. Tudi današnji dan do pričetka padavin je bil dober. Dobre donose smo beležili tako na jugu, severovzhodu, osrednjem delu, zahodu in severnem delu države. In zagotovo se bo nekaj nabralo za skromno točenje medu.
Čebelarji tam kjer vam tehtnice ne kažejo pozitivnih donosov, preverite stanje z zalogo hrane v panjih, po potrebi krmite.
Smo prešli v čas, ko se čebele že pripravljajo na zimo, zato je sedaj ključno, da so dobro preskrbljene s hrano in da je varoje čim manj. Zato preverite stanje varoje v panjih, če ne pričakujete več paše ne odlašajte z njenim zatiranjem, saj letos varoje ni malo. Za vse nasvete in informacije se obrnite na veterinarje specialiste za čebelarstvo.    
 
Naj medi!
Aleš Bozovičar, ONS