Kako čebele vzrejajo matice ?

20.04.2023 9:35:46
Tehnologija
V nasprotju s splošnim prepričanjem, da je vzreja matic nekaj zelo težkega in kompliciranega, zadeve vendarle niso tako zapletene. Pomembno je le, da se držite nekaj osnovnih načel. Za začetek si poglejmo »kako to počnejo čebele«. Kdor pozna biologijo čebel, ve, da čebele delavke in matice izvirajo iz enakih oplojenih jajčec. Razlika med čebelo delavko in matico je posledica različne hrane, ki sta jo prejeli v stadiju ličinke. Ko se čebelja družina »odloči«, da bo vzgojila novo matico, morajo čebele le izbrati nekaj mladih ličink, razširiti in nadgraditi celice z izbranimi ličinkami ter jih hraniti z matičnim mlečkom, dokler se matičniki ne zaprejo. Po drugi strani pa se ličinke čebele delavke hranijo z bistveno manjšimi količinami matičnega mlečka le omejen čas, tako da jim čebele dojilje še naprej dobavljajo enostavnejšo hrano. In to je to. V tem ni nobene velike znanosti – to je samo matični mleček.
Če želite vzrediti matico morate storiti naslednje:
a) Ustvariti pogoje, ki spodbujajo čebele k vzreji matic,
b) Čebelam zagotoviti pogoje, potrebna za vzrejo nove matice.
 
Pogoji, ki vzpodbujajo čebele k vzreji matic
Rojenje čebel je naravno razmnoževanje čebeljih družin. Pri tem se družina razdeli na dva dela. En del ostane v panju, drugi del pa ga zapusti. Približno polovica čebel, včasih tudi več, se pridruži stari matici in si poišče novo domovanje. Preostale čebele ostanejo v panju in čakajo, da se iz pokritih matičnikov izleže mlada matica, se opraši in začne zalegati. Običajno se zgodi spomladi, ko je v naravi v izobilju nektarja in cvetnega prahu in ko so panji prenaseljeni s čebelami.
Preleganje ali tiha zamenjava matice je naravni pojav v čebelji družini. Ko je matica ostarela ali izčrpana, jo čebele zamenjajo z novo. Težnja čebelje družine je, da ima vitalno, zdravo, mlado in plodno matico. Ko matica izgubi te lastnosti, v čebelji družini stečejo procesi za ohranitev vrste z zamenjavo matice. Verjetno se sprožijo, ko matica ne izloča več dovolj matičnega feromona, čeprav so v panju ugodne okoliščine za razvoj družine. Ker čebele ob preleganju stare matice ne odstranijo takoj, je mogoče v panju najti dve matici: staro in mlado, ki obe zalegata.
Prisilni matičniki s Če družina nenadoma ostane brez matice, npr če jo na primer med pregledom nehote ubijejo, bodo čebele v nekaj urah opazile pomanjkanje matičnega feromona in kmalu zatem začele graditi matičnik.


Vlado Auguštin