Novi učni čebelnjaki bodo še to pomlad razveselili osnovnošolce

06.03.2023 13:01:32
Tajništvo
NOVI UČNI ČEBELNJAKI BODO ŠE TO POMLAD RAZVESELILI OSNOVNOŠOLCE
 
Trajnostni projekt #PRVAčebela bo že četrto leto čebelarstvo približal mlajšim generacijam. Do 20. maja, ko praznujemo svetovni dan čebel, bodo štiri osnovne šole prejele nov učni čebelnjak, v Sloveniji jih bo spomladi skupno že šestnajst. Čebelnjaki so namenjeni učencem čebelarskih krožkov kot spodbuda pri učenju o čebelah. Nove pridobitve se že veselijo v Cerkljah na Gorenjskem, Slovenj Gradcu, Trebnjem in Žalcu, kjer so za ohranjanje čebelarske tradicije v lokalnih skupnostih stopili skupaj predstavniki čebelarskih društev, mentorji in učenci ter drugi občani.
 
Na podlagi javnega razpisa in javnega glasovanja, ki se je odvijalo med decembrom 2022 in februarjem 2023, je Čebelarska zveza Slovenije skupaj s PRVO Pokojninsko družbo, sponzorjem projekta, med enajstimi prijavljenimi čebelarskimi društvi izbrala nove prejemnike učnih čebelnjakov. Zmagovalna čebelarska društva so ČD Cerklje na Gorenjskem, ČD Griže, ČD Slovenj Gradec Mislinja in ČD Trebnje in vsa se ponašajo z dolgoletno čebelarsko tradicijo in s čebelarskimi krožki delujejo na bližnjih osnovnih šolah. A največja nagrada za otroke, željne novega znanja, je pravi učni čebelnjak s čebeljimi družinami.
 

Učni čebelnjak #PRVAčebela od septembra 2022 uporabljajo tudi učenci OŠ Šmarje pri Jelšah. Foto: PRVA Pokojninska družba, d.d.
 
Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč je izpostavil: »Tudi letos nas je razveselil izjemno dober odziv na razpis, saj se je prijavilo rekordno število, enajst čebelarskih društev, ki potrebujejo učni čebelnjak. S tem čebelarska društva dokazujejo, da jim je mar za vzgojo čebelarskega podmladka, in se zavedajo, da samo s teoretičnim znanjem preprosto ne gre. Ključni del usposabljanj mladih čebelarjev je zato prenos teorije v prakso, učni čebelnjaki pa so namenjeni prav temu. Vsem štirim čebelarskim društvom čestitam, v imenu Čebelarske zveze Slovenije pa se za sodelovanje pri opremljanju čebelarskih društev z učnimi čebelnjaki že četrto leto zahvaljujem PRVI. Takšne akcije so temelj za nadaljnji razvoj slovenskega čebelarstva in verjamem, da bomo tovrstne projekte izvajali tudi v prihodnje.«
 
Številne občine projekt že dobro poznajo. Z učnimi čebelnjaki že pridelujejo medene pridelke na osnovnih šolah v občinah Dobrovnik, Ivančna Gorica, Laško, Lovrenc na Pohorju, Mokronog-Trebelno, Pivka, Vojnik in Kočevje. Ob začetku šolskega leta 2022 so začeli praktično znanje pridobivati tudi krožkarji na osnovnih šolah v občinah Rače, Sveta Ana in Šmarje pri Jelšah ter na Srednji lesarski šoli Maribor.
 
Projekt je naš prispevek za bolj zelen in bolj zdrav jutri naslednjih generacij. »Po Sloveniji resda postavljamo učne čebelnjake, poglavitna cilja pa sta otroke na prijeten način seznanjati z osnovami čebelarjenja in jih motivirati za delo. Zato se zahvaljujemo rekordnemu številu, skoraj sedem tisoč posameznikom, ki so oddali glas za društva in skupaj z nami verjamejo v to, da je treba za spremembe na bolje znati skupiti skupaj. V ta namen bomo za ohranitev slovenskih čebel, dodatno spodbudili tudi javnost. Z našimi zavarovanci nam je namreč uspelo posaditi že več kot 150.000 medovitih rastlin, letos pa bomo prek družbenih omrežij zopet delili semena medovitih sončnic,« je dodala Nataša Hajdinjak, predsednica uprave PRVE Osebne zavarovalnice, kjer je vsa ideja nastala.
 
#PRVAčebela bo tudi letos svoje letenje končala do 20. maja, na svetovni dan čebel. Skupaj z novimi štirimi učnimi čebelnjaki bo takrat na zelenem pragu šol ponosno stalo že šestnajst PRVINIH čebelnjakov.
 
 
Kontaktni osebi za medije:
 
Skupina PRVA
Katerina Steiner, vodja komunikacij, e-naslov: katerina.steiner@prva.si
 
Čebelarska zveza Slovenije
Lidija Senič, vodja služb, e-naslov: lidija.senic@czs.si