​Zaščita čebeljih družin pred škodljivci- v zimskem času

29.12.2022 11:51:43
Tehnologija
Zaščita čebeljih družin pred škodljivci- v zimskem času

Čebele v zimskem času potrebujejo predvsem mir. Vsako vznemirjenje, tresljaj, hrup jih namreč v zimski gruči vznemiri. Zaradi česar se v zimski gruči dvigne temperatura in posledično se poveča  poraba hrane in obremeni prebava čebel. Če se čebelarji še lahko vzdržimo dela v čebelnjaku in čebel z odpiranjem panjev ali drugimi nepotrebnimi aktivnostmi ne motimo, pa tega ne morejo storiti živali, ki v panjih in čebelnjaku vidijo prostor za prezimovanje v satju in zalogi medu v njem pa vir hrane.
Razni glodavci se lahko pozimi pojavijo v slabo zaprtih čebelnjakih. Zato jim moramo dostop omejiti ali pa  njihovo število v okolici zmanjševati z uporabo pasti in vab. V jesenko zimskem času pa predvsem miši in rovke silijo tudi v panje.  V njih se hranijo s čebelami in zalogami hrane v satju, v nekaterih primerih pa siv panju naredijo tudi gnezdno. Pri vsem tem vznemirjajo čebele, uničujejo satje in dele panja ter jih z iztrebki onesnažijo. Ker v panje večinoma pridejo skozi žrela, jim lahko dostop preprečimo z namestitvijo kovinske zapornice ali kovinske mreže na žrelo panja.
Pogosto čebele vznemirjajo tudi različne ptice. Številne manjše s kljuvanjem po bradi panja, vznemirjajo čebele v zimski gruči in iz nje izvabijo posamezne čebele. Le te zapustijo gnezdo in lahko zaradi nizkih temperatur otrpnejo na podnici ali pa na žrelu postanejo hrana omenjenih ptic. Škodo lahko povzročajo tudi detli in žolne, ki običajno izbirajo slabše ohranjene lesene panje ali panje izdelane iz umetnih materialov ( t.i. »stirodur« in »stiropor« ). Vanje  lahko s kljunom razmeroma hitro naredijo luknjo in dostopajo do čebel in zalege v gnezdu. Delno učinkovita rešitev ki ptice odganja stran od čebeljih panjev so  različna strašila (trakovi, obešeni CD-ji, silhuete ki ponazarjajo ptice roparice ali druge plenilce prej omenjenih ptic). V okolici čebelnjaka pa učinkujejo dokler  se ptice nanje ne navadijo. Učinkovita rešitev pa je postavitev mreže pred čebelnjakom in okrog prosto stoječih panjev, ki pticam fizično preprečujejo dostop.  

Simon Golob
Svetovalec specialist za tehnologijo čebelarjenja, 
Čebelarska zveza Slovenije 
Javna svetovalna služba v čebelarstvu