Med in cvetni prah v satju

24.11.2022 11:45:58
Tehnologija
Za satje bi lahko rekli, da je sestavni del čebelje družine, saj brez satje ni njenega obstoja in razvoja. Satne celice čebelam služijo kot prostor za shranjevanje zalog hrane ter prostor v katerem se razvija čebelja zalega. Pogosto pa rečemo tudi, da je satje prva posoda za med. Ni pa satje primerno le kot prva »posoda« ampak lahko v satju med tudi ponudimo našim strankam in tako popestrimo našo ponudbo.
 Da pa bo tudi ta pridelek maksimalno kvaliteten pa moramo med pridelavo slediti določenim smernicam. Tako kot pri pridelavi drugih čebeljih pridelkov je potrebno dosledno spoštovati načela HCCAP (smernice dobrih higienskih navad)  in načela dobre čebelarske prakse ( Priročnik DČP).
Pozorni moramo biti tudi na to, da se pri pridelavi medu v satju uporabi le deviški vosek divje gradnje (ki ni bil v stiku s sintetičnimi akaricidi), da se ne uporabljajo satne osnove (izjemoma lahko za usmeritev gradnje uporabimo tanek trak ekološke satnice) ali žice napeljane v okvirju.
Satje mora biti deviško- torej nikoli prej zaleženo, v času pridobivanja pa ni dovoljeno krmljenje čebel ali uporaba sredstev za zatiranje varoje. Da med iz celic ne izteka ali se kvari je nujno da se iz okvirjev izrezuje le zrel med v satju – takšen pa je takrat ko so satne celice pokrite v voščenimi pokrovčki.
Med v satju lahko izrezujemo iz divje gradnje v panjih ali na praznih satnih okvirjih, lahko pa si delo olajšamo z uporabo pregrajenih okvirjev, okvirjev z izrezanimi različnimi oblikami in liki ter  z uporabo steklenih kozaracev in PVC okvirjev, obenem služijo tudi kot končna embalaža za med v satju.


Več o tem si lahko prebere tudi v prispevku objavljenem v letu 2021: Med v satju- pridelava in priložnosti
 
Ker pa med ni edini pridelek, katerega čebele shranjujejo v satje, smo v letu 2022 pričeli preizkušati tudi metode za pridelavo cvetnega prahu v satju. Cvetni prah v satni celici, namreč čebele obdelajo z encimi ter pokrijejo s tanko plastjo medu. Cvetni prah fermentira in nastane t.i. čebelji kruh.  
Cvetni prah v satju se pridobiva na podoben način  in s podobnimi okvirji, kot prej omenjen med v satju, za pridobivanje  so potrebne močne in številčne čebelje družine. Pridobivanje pa poteka v času, ko je cvetnega prahu v naravi v izobilju. Ker čebele cvetni prah praviloma nosijo pod zalego je eden izmed načinov pridobivanja, da okvirje z pridobivanje cvetnega prahu v satju postavimo pod gnezdom -  v nakladnih panjih pod plodiščno naklado vstavimo naklado z omenjenimi okvirji, v AŽ panju pa matico za nekaj dni prestavimo v medišče, v plodišču pa namestimo okvirje z izdelanim deviškim satjem.
 Med in cvetni prah v satju sta torej čebelja pridelka, ki imata velik potencial, zato bomo različne načine njune pridelave preizkušali tudi v prihodnje. Načrtujemo da bi skupaj s proizvajalcem PVC okvirjev, le te prilagodimo uporabi v AŽ panju, da vzorce cvetnega prahu v satju analiziramo in tako dobimo podatke o njegovi sestavi ter, da preizkusimo različne metode pridobivanja cvetnega prahu v satju – V koliko ta pridelek pridelujete tudi vi, me lahko kontaktirate in  lahko z nami in s čebelarji delite vaše izkušnje in vaš način dela
 
Svetovalec specialist za tehnologijo čebelarjenja,
Čebelarska zveza Slovenije
Javna svetovalna služba v čebelarstvu
Tel.:  01 729 61 12   /    030 604 015
simon.golob@czs.si
 
 
 

Fotografije