7. mednarodni čebelarski kongres v Turčiji

22.11.2022 13:48:24
Tajništvo
V tednu od 15. do 19. novembra 2022 je v kraju Marmaris v Turčiji potekal 7. čebelarski kongres (7th International Mugla Beekeeping & Pine Honey Congress).
Udeleženci kongresa so bili raziskovalci, znanstveniki ter različni čebelarji iz Turčije in bližnjih držav držav. Poleg bogatega znanstvenega dela, je bila del kongresa tudi čebelarska razstava, na kateri so se predstavljala predvsem turška podjetja, ki nudijo čebelarsko opremo ali različne čebelje pridelke in izdelke. Dogodka se je skupno udeležilo več kot 2000 obiskovalcev, med katerimi je bilo največ čebelarjev.

Na kongres sem bil vabljen s strani organizatorjev, da predstavim svetovni dan čebel ter Slovenijo ter naše čebelarstvo. V predstavitvi sem predstavil čebelarstvo, posebnosti in nekatere izpeljane projekte, ki so zanimivi tudi tujcem. Poleg tega sem jim predstavil tudi razloge zakaj obiskati Slovenijo in kaj vse jim nudimo.
Predstavitev je bila udeležencem zanimiva, še zlasti, ker so mnogi Slovenijo že bežno poznali in bili informirani, da smo slovenski čebelarji izjemni glede na število in velikost.
Predstavniki mednarodne čebelarske organizacije Apimondia smo sodelovali tudi na okrogli mizi z naslovom globalno čebelarjenje (Global beekeeping) na kateri smo predstavili glavne izzive čebelarstva na svetovnem nivoju, čebelarjem pa smo odgovarjali na njihova vprašanja glede problematik, ki jih oni vidijo kot pomembne.

Na dogodku sem se ponovno prepričal, da je čebelarstvo v Turčiji relativno dobro razvito in da se turški čebelarji v večini primerov soočajo z enakimi oz. podobnimi težavami kot čebelarji v Evropi. Največjo težavo vidijo predvsem v prisotnosti nepristnega medu na trgu ter v težavah, ki so povezane z globalnimi klimatskimi spremembami, ki s(m)o jim priča v zadnjem obdobju. Pri njih se težave kažejo predvsem zaradi številnih požarov, ki so jim priča v zadnjem obdobju in neaktivnosti čebeljih družin preko poletja zaradi (pre)visokih dnevnih temperatur, ki jim onemogočajo normalno delovanje.
Tej temi je bilo namenjeno več predstavitev in iz njih je bilo videti, da bodo klimatske spremembe za Turčijo še večja težava kot za države EU. Poleg tega so nekateri rezultati že jasno prikazovali, da so klimatske spremembe že tu in da se bodo v prihodnjem 5-10 ali 20 letnem obdobje le še povečale. Kakšne razmere bomo imeli čez 100 let si ni nihče upal napovedati.

Na dogodku je potekala tudi promocija njihovega borovega medu, po katerem je še posebej znana regija Mugla. Čebelarji želijo ta med dodatno zaščititi, da bi ohranili njegovo vrednost in s tem svojo prednost pred ostalimi čebelarji in potvorjenemu medu na trgu.
Turški čebelarji so se izkazali kot dobri gostitelji in kot ljudje, ki jim je mar za prihodnost, zato so z zanimanjem iskali odgovore, možnosti, da svoje čebelarstvo usmerijo v smeri (pridelava propolisa, čebeljega strupa), ki jim bodo nudile dobro ekonomičnost tudi v prihodnje.  
Iz Turčije sem prinesel kozarec borovega medu, ki so ga preizkusili tudi nekateri sodelavci na ČZS. Njihovo splošno mnenje je bilo, da je ta med dober, ampak, da je naš kostanjev med še boljši.

dr. Peter Kozmus

Fotografije