Dan medu v kulinariki 2022

22.09.2022 10:41:18
Tajništvo
17. septembra je v Čebelarskem razvojno izobraževalnem centru v Lescah v sodelovanju z Ljudsko univerzo Radovljica, Čebelarsko zvezo Gorenjske in številnimi drugimi soorganizatorji potekal Dan medu v kulinariki. Osrednja nit letošnjega dne so bili čebelji pridelki v kombinacijo z lokalno pridelano hrano. Kljub slabemu vremenu se je dogodka udeležilo več kot 300 obiskovalcev, med katerimi so bili gostje tudi čebelarji s Hrvaške. Zbrane je ob začetku strokovnega programa pozdravil in nagovoril g. Marko Alauf, podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije.

Program se je začel s predavanjem čebelarke in apiterapevtke Nika Pengal, ki je slušateljem podala kup uporabnih nasvetov glede uživanja in delovanja čebeljih pridelkov na človeški organizem. Sledila je razglasitev rezultatov in podelitev priznanj za Slovensko ocenjevanje medu na Gorenjskem, ki ga je v letošnjem letu organizirala Čebelarska zveza Gorenjske. Na tekmovanje se je prijavilo več kot 30 čebelarjev s 56 vzorci medu. Med letošnje prvake vrste se uvrščajo Peter Gruden za cvetlični med, Tomaž Pintar za gozdni med, Čebelarstvo Jager za lipov med in Čebelarstvo Miha Tekavčič za kostanjev med. Čebelarstvo Miha Tekavčič je prejelo tudi naziv »šampion«, saj je na ocenjevanju prejelo največ točk izmed vseh vzorcev medu. Slavnostni razglasitvi je sledila predstavitev projekta Seme preteklosti je seme prihodnosti, ki jo je pripravila Nina Kobal iz Razvojne agencije Zgornje Gorenjske. Glavni cilj projekta je povečanje lastne pridelave semen z vzpostavitvijo medonosnih polj in spodbujanjem razvoja zelenih delovnih mest. O pomenu lokalno pridelane hrane in kot primer dobre prakse v kmetijstvu je predaval Tilen Praprotnik, ki v Lescah vodi ekološko kmetijo Vegerila, je kmet brez traktorja, ki je iz 60 m2 družinskega vrta prešel na 0,65 ha površine, kjer goji več kot 60 različnih vrst rastlin in jih trži restavracijam in izbranim strankam preko tedenskih zelenjavnih zabojčkov. Na koncu so potekale degustacije jedi izpod kuhalnice Riharda Baše, ki je v jedilnik vključil kombinacije čebeljih pridelkov in izdelkov ter lokalno pridelanih živil. Brbončice obiskovalcev so razvajali mlad domač sir z medom in jesenskimi zelišči, bučna juha z medom, pečena svinjska vratovina, marinirana z medom, jesenska solata z medenim dresingom ter krompirjevi njoki s sadnim prelivom in medom.  

Osrednji program je spremljalo bogato dogajanje, delavnice za otroke, ponudba medu, izdelkov iz medu, lokalno pridelanih živil ter degustacije različnih jedi in napitkov v kombinaciji z medom. Obiskovalci so si lahko ogledali čebelarski voz, lojtrnik z lokalno pridelanem sadjem in na raznovrsten način poslikane panjske končnice. V avli centra pa je bila na ogled razstava Svet opraševalcev, avtorja Ivana Esenka, ki je nastala na podlagi istoimenske knjige avtorjev Andreja Šaleharja, Ivana Esenka in Petre Bole.

Pred dogodkom je v četrtek, 15. 9., v sodelovanju z Razvojno agencijo Sora potekala Delavnica uporabe medu v lokalni kulinariki, ki jo je izvedla Mateja Reš iz kmetije Vrt okusov in je bila namenjena vodjem šolskih prehran in kuhinj z namenom spodbujanja vključevanja medu v šolsko prehrano.

Tina Žerovnik, svetovalka za ekonomiko čebelarstva, JSSČ