Na štiri tisoč kvadratnih metrih pokritih površin želijo ustvariti najsodobn

22.01.2022 8:42:56
Predsednik
Na štiri tisoč kvadratnih metrih pokritih površin želijo ustvariti najsodobnejši apiterapevtski center na svetu ...
Čebelarska zveza Slovenije in Čebelarska zveza društev Maribor želita s partnerji na širšem območju Maribora vzpostaviti sodobni apiterapevtski center v spomin dr. Filipa Terča... Po besedah Boštjana Noča, predsednika Čebelarske zveze Slovenije, gre za izgradnjo najsodobnejšega apiterapevtskega centra na svetu. “Vsebinski projekt imamo narejen. Po predlogu gre za 4 tisoč kvadratnih metrov pokritih površin s savnami s propolisom, z medenimi masažami, wellnessom z medom, ambulantami z apiterapijo, … skratka z vsem, kar se navezuje na preventivo in kurativo s področja uporabe čebeljih pridelkov za namene apiterapije.”
In zakaj odločitev za tovrstni projekt? “Slovenija je dežela čebelarstva in apiterapije. Imamo bogato tradicijo, znanje in izkušnje. Kot prvi na svetu smo v lanskem letu dobili nacionalno poklicno kvalifikacijo apiterapevt/apiterapevtka. Čebelarska zveza društev Maribor je izobrazila že približno 300 apiterapevtov. Želimo to, kar so naši predniki v zgodovini že znali. Da se lajšanje tegob s čebeljimi pridelki ponovno postavi na zemljevid. V svetu se ogromno dela na apiterapiji, mi pa želimo s takšnim centrom narediti nekaj, kar v svetu še ni; združiti vso slovensko in tuje znanje o apiterapiji. V našem centru bodo namreč delovali vsi tisti, ki na področju apiterapije nekaj pomenijo, tako doma kot v svetu.”
Center bo zagotovo zgrajen na Štajerskem
Center bo zagotovo, ker je na tem območju deloval dr. Filip Terč, lociran na Štajerskem; če že ne v Mariboru pa v njegovi bližnji okolici. “V igri je več lokacij. Cilj je bližina Maribora. Čebelarski zvezi društev Maribor smo naročili, da se z občinami, ki bi lahko imele primerne lokacije, pogovorijo. 26. januarja nam bodo občine in čebelarji predstavili svoje ideje o lokaciji. Nato pa se bo Čebelarska zveza društev Maribor odločila za najprimernejšo lokacijo za center. V osnovi imamo podpisano pismo o nameri z Mestno občino Maribor, ker pa se je pojavilo še nekaj dodatnih predlogov za lokacijo, bomo dali možnost vsem,” pojasnjuje Boštjan Noč.
več:
https://maribor24.si/lokalno/dnevna-maribor-z-okolico-bo-kmalu-dobil-najsodobnejsi-apiterapevtski-center-na-svetu