Izjava za javnost ob novinarski konferenci Čebelarske zveze Sloveniji ob predst

17.11.2021 18:53:27
Ekonomika
V sredo, 17. 11. 2021, je potekala novinarska konferenca Čebelarske zveze Slovenije. Novinarska konferenca je potekala v okviru Dneva shem kakovosti, predstavljeni pa so bili pomembnejši projekti Čebelarske zveze Slovenije, med drugim so predstavili Vseslovensko akcijo sajenja medovitih rastlin, ki bo potekala zadnjo soboto v marcu 2022, izdelavo gnezdilnic za divje opraševalce in linijo izdelkov iz porcelana »Čebelice«. Podali pa so tudi izjave ob prihajajočem Tradicionalnem slovenskem zajtrku, Dnevu slovenske hrane in o zaščitenih živilih na področju shem kakovosti.

Na novinarski konferenci so sodelovali dr. Jože Podgoršek, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije, Marko Borko in Tomaž Samec iz Čebelarske zveze Slovenije, Nataša Kraškovic, direktorica podjetja Alpeks d.o.o. ter Špela Fortin iz Telekoma Slovenije.

Minister dr. Jože Podgoršek je poudaril, da so čebelarji in čebelarke pred več kot desetletjem naredili pomemben korak za promocijo hrane lokalnega izvora z medenim zajtrkom, ki je prerasel v Tradicionalni slovenski zajtrk in Dan slovenske hrane. Ob tej priložnosti je čestital Čebelarski zvezi Slovenije za vse te pomembne korake in promocijske akcije, ki jih izvaja v vsej teh letih do sedaj in verjame, da bodo tovrstne aktivnosti potekale tudi vnaprej. Čedalje bolj se izražajo želje in ideje ter pogovori na to temo, da bi Tradicionalnemu slovenskemu zajtrku dodali še druge promocijske akcije, ki bi jih naslavljali ob Tradicionalnem slovenskem zajtrku. Smiselno bi bilo zaščititi ideje tovrstnih projektov. Potrebno je poudarjati tradicionalnost, poudarjati Republiko Slovenijo kot eno izmed držav, ki ohranja naravo, da lahko čebele in drugi opraševalci v njej živijo, hkrati pa je Slovenija v Evropski uniji poznana kot čebelarska država. Z vsemi spremljevalnimi, promocijskimi in medijskimi aktivnostmi, ki se dogajajo, se je Tradicionalni slovenski zajtrk razvil tudi v teden, ki je izjemna priložnost, da lahko poudarjamo pomen kratkih verig lokalne oskrbe s hrano in ozaveščanje potrošnika o tem, da je potrebno hrano kupovati v lokalnih okoljih. Pozdravljam, da so začeli pridelovalci in ponudniki shem kakovosti v Sloveniji povezovati v smislu promocije in usklajenih pobud, ker je potem v sklopu ministrstva lažje izvajati tovrstne aktivnosti. Ob nastanku konzorcija je obljubil, da se bo v letu 2022 začelo s promocijskimi akcijami shem kakovosti in da bo temu namenjeno 300.000 € sredstev ter da bodo živila iz tega naslova vključena v enakovredne akcije kot ostala hrana. Omenil je, da živila iz shem kakovosti vključujejo tudi v ostale aktivnosti ministrstva kot je sejem AGRA in podobno. Ravno danes je minister prisostvoval novinarski konferenci ob predstavitvi štirih knjig gastronomije štirih regij Slovenije knjig dr. Janeza Bogataja, ki vključujejo recepte z zaščitenimi živili, ki so vključena v sheme kakovosti. Številne aktivnosti tečejo, da vzgajamo, podajamo informacije, da je hrana slovenskega porekla vredna zaupanja, kvalitetna, zdrava in varna. Za konec je povedal, da bo lokalna oskrba bolj uspešna, če se bomo pri vsakodnevnih navadah posluževali tudi sezonske hrane, saj bomo s tem pripomogli, da bo samooskrba v Republiki Sloveniji večja in bomo zaužili tisto hrano, ki jo v Sloveniji v posamezni sezoni lahko pridelamo.

Predsednik Čebelarske zveze Boštjan Noč je poudaril, da smo slovenski čebelarji ponosni, da se je pred štirinajstimi leti porodila ideja o medenem zajtrku. Moj največji uspeh in največji uspeh čebelarjev to, da danes govorimo o lokalno pridelani hrani. To pomeni, da smo bili pred štirinajstimi leti vizionarji in vizionarji smo bili tudi v tem smislu, da se je Medeni zajtrk takoj po treh letih razširil v Tradicionalni slovenski zajtrk in Dan slovenske hrane, kajti samo en segment kmetijstva, kot je čebelarstvo, ne more ustvarjati zgodbe. Zgodba o slovenski hrani ima vsak dan večji pomen. Zajtrk je potrebno ohraniti in ga razširiti na teden. Cilj je, da je v različnih ustanovah prisotna slovenska hrana ne le na dan Tradicionalnega slovenskega zajtrka, ampak na splošno. Moja želja je, da čebelar in kmet v družbi postaneta spoštovana osebnost, saj so to tisti, ki pridelujejo hrano. Potrebno se je zavedati, da hrana ne zraste na trgovskih policah. Potem bomo spoštovali slovensko hrano, ki je zagotovo kvalitetna kot naš med. Slovenski čebelar je v družbi spoštovana osebnost. Zavedati se je potrebno, da 80% medu in čebeljih pridelkov čebelar proda na domu, naša želja je, da bi bilo enako v primeru ostalih kmetijskih pridelovalcev. Nakup iz roke v roko je največja garancija tako za potrošnika kot tudi pridelovalca. Vesel sem, da sem predsednik Konzorcija evropsko zaščitenih slovenskih pridelkov in izdelkov, posebej je potrebno izpostavljati sheme, ki so certificirane na evropskem nivoju. Sheme so cvet slovenske hrane, so zaščitene, ker so tradicionalna slovenska posebnost in slovenska zgodba je tudi to, da jih na ta način promoviramo. Ministru je izrazil javno zahvalo za sredstva, ki bodo v prihodnje namenjena za promocijo shem evropsko zaščitenih proizvodov in za podporo slovenskim čebelarjem ob najslabši čebelarski sezoni v zadnjih stotih letih.

Nataša Kraškovic, direktorica podjetja Alpeks d.o.o. je predstavila skupen projekt, ki je nastal v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije - dobrodelen projekt Čebelice.
Ponosni smo na skupen projekt s Čebelarsko zvezo in počaščeni, da smo lahko del te zgodbe. Skupaj smo pripravili poseben, trajnostno in dobrodelno naravnan projekt, ki smo ga poimenovali Čebelice. Slovenija se namreč ponaša z dolgoletno tradicijo čebelarstva in svojo izredno vrsto čebele, Kranjsko sivko. Le ta je znana po neverjetni krotkosti, marljivosti in trdoživosti. Pod imenom blagovne znamke Alpeks home smo oblikovali linijo porcelanastih izdelkov (skodelice, lončki, sklede za muesli, set za zajtrk) z motivom slovenske avtohtone kranjske čebele. Dizajn je oblikovala slovenska ilustratorka, Studio Ninočka. S projektom smo se želeli pridružiti rastoči ozaveščenosti prebivalstva glede pomembnosti čebel v našem okolju in okrepiti našo skupno skrb za ohranitev in varovanje čebel ter pomagati pri razvoju čebelarske dejavnosti v Sloveniji. V našem podjetju je v ospredju človek, povezovanje in solidarnost do tistih, ki so pomoči potrebni, zato smo se odločili del prihodka od prodaje izdelkov projekta Čebelice nameniti Zvezi paraplegikov Slovenije za nakup posebnih nakladnih panjev. Ti namreč omogočajo samostojno delo čebelarjem invalidom in njihovo večjo možnost vključevanja v dejavnost čebelarstva. Tako je linija porcelanastih izdelkov večplastna, njen namen pa sega na več področij. Najprej opominja na pomen čebel, preko naše kranjske čebele pa opozarja tudi na pomen lokalnih čebelarjev in se jim  poklanja za njihovo izredno pomembno vlogo v družbi. Na drugi strani pomaga povečevati zavedanje, kako pomembno je enakovredno vključevanje vseh skupin ljudi v družbeno dogajanje, tudi vseh tistih  z različnimi potrebami in omejitvami. Nenazadnje pa upamo, da bo vsakega kupca vedno znova opominjala na pomen slovenskih lokalnih pridelovalcev hrane, ki skupaj tvorijo temelj za kvalitetno življenje vseh nas. Linija je ekskluzivno predstavljena v Sparih in Intersparih, od 11.11.2021 dalje. Ni naključje, da se ravno v tem času odvija tudi Tradicionalni slovenski zajtrk, ki prav tako poudarja neverjeten pomen različnih slovenskih lokalnih pridelovalcev. 

Ob predstavitvi nove linije je v imenu podjetja Alpeks d.o.o. simbolično predala bon predsedniku Čebelarske zveze Slovenije, Boštjanu Noču, v višini 3000€, ki ga bo predal Zvezi paraplegikov Slovenije.

Boštjan Noč se je zahvalil za podarjeni bon in plemenito dejanje ter poudaril, da sta kava in čaj z medom slovenskih čebelarjev iz skodelic linije Čebelica še boljša. Čebelarska zveza Slovenije želi biti inovativna, zato smo v sodelovanju s slovenskimi podjetji izdelali posebni energijski obesek »Bodi kot čebela«.
Obesek »Bodi kot čebela« je glinen obesek, ki vsebuje s posebnim postopkom pridobljeno pozitivno energijo. To energijo lahko povežemo z dobrim počutjem in energijo pridnosti, ki jo pripisujemo čebelam. Energija čebelice na obesku v vaše življenje prinaša modrost, organiziranost, urejenost, marljivost, delovne in socialne vrednote – skratka vse to, kar pooseblja čebelo in njeno čebeljo družino.

Marko Borko iz Čebelarske zveze Slovenije je predstavil projekt izdelave gnezdilnic za čebele samotarke, ki poteka v sodelovanju s HOFER Slovenija in Varstveno delovnim centrom Koper.

Čebelarska zveza Slovenije (ČZS) in Varstveno delovni center Koper (VDC), ki je javni socialnovarstveni zavod, sta letos spomladi sklenila partnerstvo v projektu izdelave gnezdilnic za divje opraševalce oziroma t. i. hotele za opraševalce. Tako bo ČZS ob podpori podjetja HOFER Slovenija, ki je za odkup 180 gnezdilnic odštel 3.600 evrov, te spomladi 2022 podarila vsem čebelarskim krožkom na osnovnih in srednjih šolah, katerih delovanje podpirajo v okviru ČZS.

Projekt ima socialni, naravovarstveni in izobraževalni vidik. V izdelavo gnezdilnic je bilo namreč vključenih okoli 40 uporabnikov VDC Koper (enote: Divača, Sežana, Ilirska Bistrica, Koper, Markovec, Izola in Portorož), kar predstavlja odlično delovno priložnost, pridobivanje novih izkušenj in aktivno vključenost v skupnost. Uporabniki so v tem projektu usvojili popolnoma nove veščine in znanja potrebna za izdelavo gnezdilnic, med drugim so uporabljali tudi strojno orodje. Prav zaradi razpršenosti enot VDC Koper po obalno-kraški regiji je ta projekt odlična priložnost za projektno delo vseh enot VDC Koper v sodelovanju z ČZS in drugimi pomembnimi akterji lokalnih skupnosti, ki so pripomogli k realizaciji izdelave gnezdilnic. Gnezdilnice so bile izdelane večinoma iz odpadnega lesa in materialov dostopnih v naravi v okolici enot VDC Koper. V čebelarskih krožkih pa bodo gnezdilnice prevzeli in jih namestili širom po Sloveniji ter ob tem spoznavali različne opraševalce in njihov pomen za naravno ravnovesje in biotsko pestrost.

»Kot dolgoletni podporniki Čebelarske zveze Slovenija želimo s skupnimi močmi v okviru projekta Skrbimo za medeno prihodnost dvigniti zavedanje o pomenu čebel samotark in ostalih divjih opraševalcev. Njihovo število namreč po vsem svetu zaskrbljujoče strmo upada, zato si s spodbujanjem sajenja medovitih rastlin, podporo mladih čebelarjev in tudi obdarovanjem čebelarskih krožkov z gnezdilnicami za čebele samotarke prizadevamo naše dolgoletno sodelovanje s ČZS-jem vedno znova nadgraditi,« so povedali pri HOFERju.

Tomaž Samec, vodja projekta Vseslovenske akcije sajenja medovitih rastlin je povedal, da se slovenski čebelarji zelo dobro zavedamo pomembnosti ohranjanja čistega in zdravega okolja, saj že vsaka najmanjša sprememba v njem lahko zelo hitro vpliva na naravo, kar med prvimi občutijo naše čebele in ostali opraševalci. Zaradi tega se je Čebelarska zveza Slovenije odločila, da naredi odločnejši korak in prevzame pobudo za zmanjševanje negativnega vpliva na okolje zaradi toplogrednih plinov, za katere smo vsi odgovorni. Čebelarji že dolga leta spodbujamo sajenje medovitih rastlin preko sodelovanja z občinami. Številne občine so podprle predlog ČZS in ob rojstvu otrok podarjajo staršem medovita drevesa, prav tako pa smo vse občine prosili, da svoje parkovne površine pokosijo, ko rože odcvetijo. Želimo, da naše prihodnje generacije prav tako užijejo vse lepote, ki nam jih nudi Zemlja, zato začenjamo s projektom »Dan vseslovenskega sajenja medovitih rastlin«. Čebelarji gremo odločno od besed k dejanjem!

Zavedamo se, da takšen odločen korak poleg naše močne volje in želje po spremembi zahteva podporo celotne družbe in dobro strokovno znanje, ki so nam ga brez oklevanja ponudili na Zavodu za gozdove Slovenije. S svojim strokovnim delom bodo skrbeli, da se bodo ustrezna medovita drevesa sadila v primerno okolje, kot tudi strokovno pripravili navodila glede sajenja, vzdrževanja in nege medovitih dreves. Poleg samih medovitih drevesnih vrst želimo v naš projekt vključiti tudi ostale medovite rastline, zato smo zelo veseli že dogovorjenega sodelovanja s slovenskimi srednjimi kmetijskimi šolami: Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, Šolski center Ptuj - Šola za ekonomijo turizem in kmetijstvo, Biotehniški center Naklo, Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma in Šolski center Šentjur. K aktivnemu sodelovanju bomo povabili tudi vse nevladne organizacije, lokalne skupnosti, … ter nasploh vse Slovence, saj vsak lahko s sajenjem medovitih dreves prispeva svoj delež k projektu.

Za uspešno izvedbo projekta potrebujemo tudi avtohtone sadike medovitih dreves (lipa, javor, kostanj, jabolka, hruška, češnja ...) zato smo zelo veseli, da bodo brezplačne sadike zagotovili tako Zavod za gozdove Slovenije kot številni donatorji in sponzorji. Med njimi tudi trgovsko podjetje BAUHAUS, ki bo vsakemu Slovenskemu čebelarju zagotovilo brezplačno eno medovito drevo.

»Dan vseslovenskega sajenja medovitih rastlin« bo prvi konkretno projekt v EU, ki bo pripomogel k ciljem EU, da se do leta 2030 posadijo 3 milijarde dreves in bo hkrati močno prispeval k načrtovanim ponorom emisij toplogrednih plinov v EU ter podnebni nevtralnosti Evrope. Poleg tega je cilj projekta tudi to, da se poveča medovitost Slovenije ter se tako poskrbi za medenje v prihodnosti, ko bo preživetje opraševalcev zaradi podnebnih sprememb vedno težje. Brez opraševalcev pa bo pridelava hrane še bolj otežena, saj je 70 % pridelana hrane na svetu odvisne od opraševalcev. Medovite rastline bomo čebelarji, kot tudi vsi zainteresirani posamezniki sadili na večjih ali manjših površinah: v slovenskih gozdovih, na vrtovih, v balkonskih koritih, kot tudi na javnih površinah – v parkih in drugod. S tem plemenitim delom bomo vsi skupaj poskrbeli za naše čebele in ostale opraševalce ter jim z novimi medovitimi rastlinami omogočili nove vire vir hrane za njihov razvoj.

Slovenski čebelarji dajemo pobudo vsej Evropi, da se priključi našemu projektu, saj celotna Evropa potrebuje sajenje medovitih dreves za ohranjanje okolja, za ohranjanje opraševalcev in s tem posledično za preživetje opraševalcev in s tem zagotavljanje opraševalnega servisa za pridelavo 70 % hrane.
Bistvo našega projekta ne bodo le besede in črke na papirju, ampak konkretna dejanja, zato si rezervirajte zadnjo soboto v mesecu marcu 2022 (želimo si, da bo ta projekt postal vsakoleten), ko bo vsak izmed nas posadil medovito rastlino in s tem omogočil pašo ter preživetje našim opraševalcem, hkrati pa s svojim dejanjem omogočil ohranitev narave za prihodnje rodove.

Cilj je, da Slovenija in cela Evropa stopi skupaj in da 26. marca 2022 posadimo čim več medovitih rastlin.
O nadaljevanju in vseh aktivnostih, ki jih bomo izvajali v okviru projekta, vas bomo obveščali in verjamemo, da se bo vsak izmed nas priključil akciji in prihodnje leto posadil medovito rastlino.

Špela Fortin, članica uprave Telekoma Slovenije je omenila, da letos mineva natanko trideset let, odkar smo v Sloveniji dobili mobilno telefonijo, ki nam je v marsičem spremenila življenja. V tridesetih letih smo naredili ogromen tehnološki preskok. V vsem tem času se je veliko spremenilo, navdušujejo nas vedno nove tehnologije in storitve, hkrati pa se nam v predalih nabirajo odsluženi mobiteli, ki jih menjamo z novejšimi. Zato so se v Telekomu Slovenije odločili, da je to priložnost, da vse prebivalce Slovenije pozovejo, da na njihova prodajna mesta prinesejo odslužene mobitele, oni pa bodo poskrbeli za njihovo ustrezno reciklažo. Vsak, ki bo prinesel odslužen mobitel, bo v zahvalo prejel posebno Treecelet zapestnico, ki so jo v Sloveniji izdelali posamezniki s posebnimi potrebami. V zameno za prinesene odslužene mobitele pa bomo spomladi skupaj s Čebelarsko zvezo Slovenije v Sloveniji zasadili 1000 medovitih dreves. Na ta način skupaj pokažemo, da nam je mar za našo skupno zeleno prihodnost. Sajenje dreves je namreč močno sredstvo proti podnebnim spremembam.

Za zaključek novinarske konference je Boštjan Noč ob napovedi Vseslovenske akcije sajenja medovitih rastlin povedal, da je tovrstna akcija tisto, kar je potrebno storiti, da preidemo od besed k dejanjem. Še pred objavo akcije sta se priključili že Avstrijska Koroška in Bosna in Hercegovina. Želimo, da bo sajenje medovitih dreves in rastlin postalo vseslovensko gibanje in da bomo vsako zadnjo soboto v marcu vsako leto sadili sadike medovitih dreves in druge medovite rastline. Vsi partnerji pristopajo s pozitivno energijo, podjetja se bodo fizično priključila in sadila medovita drevesa in rastline, k akciji se bodo priključile tudi kmetijske šole, Zavod za gozdove Slovenije, številni partnerji, sponzorji, donatorji. Ključno je, da zavihamo rokave in pokažemo, da znamo narediti zeleno in cvetočo Slovenijo. V desetih letih smo si zadali številko dva milijona posajenih medovitih dreves, kolikor je vseh Slovencev, kar je povprečno za eno čebeljo družino vsako leto eno medovito drevo na leto. To bo kamenček v mozaik ohranjanja opraševalcev, zelene, cvetoče in trajnostne Slovenije ter zavedanje ljudi, da samo od sebe nič ne zraste. Projekt bo trajnosten, koristen in ena od konkretnih stvari pri uresničevanju projekta svetovni dan čebel. Ohranimo čebele in opraševalce, kajti od čebel in opraševalcev je odvisno 70% pridelave svetovne hrane. Vsem partnerjem v projektu se zahvaljujem. Spomladi bomo Slovenci pokazali svetu, da gremo čebelarji od besed k dejanjem in da bo Slovenija spomladi Slovenija posadila več kot 200.000 medovitih dreves, kar je pomembna akcija pri ohranjanju čebel.

Na koncu novinarske konference so se prisotni zbrali pred Čebelarskim centrom Slovenije, kjer so v sodelovanju s Telekomom Slovenije v zameno za odslužene telefone posadili lipo, ki napoveduje začetek Vseslovenske akcije sajenja medovitih rastlin.

Foto: Marko Borko in Aleš Bozovičar
Uredila: Tina Žerovnik