Rezultati natečaja strokovne in promocijske čebelarske literature

16.09.2021 9:40:49
Tajništvo
Izbor natečaja strokovne in promocijske čebelarske literature

Komisija v sestavi: Andrej Jus- predsednik komisije za izobraževanje pri ČZS, David Ožura- knjižničar pri ČZS in Barbara Dimc-tajnik ČZS se je sestala dne 09.09.2021 ob 15.00 uri v prostorih ČZS, ter pregledala vse prejete publikacije.
Čebelarska zveza Slovenije je v decembrski številki Slovenskega čebelarja( 12/2020) in na spletni strani  ČZS objavila natečaj strokovne in promocijske čebelarske literature, izdane v Sloveniji med letom 2019-2020.
Natečaj je bil namenjen vsem (čebelarskim organizacijam, društvom, institucijam, zvezam in  posameznikom…) ki delujejo na območju Republike Slovenije in so v zadnjih 2. letih (izdanih v letu 2019 in 2020) izdali strokovno ali promocijsko čebelarsko literaturo oz. publikacijo.
Za literaturo oz. publikacijo so se štele knjige ali brošure, ki so izdane, založene v fizični ali elektronski obliki  in namenjene za uporabo v javnosti z čebelarsko vsebino.
Razpisali smo dve kategoriji:
  1. Strokovno literaturo
  2. Promocijsko literaturo
 
Literaturo je bilo potrebno poslati na naslov Čebelarska zveza Slovenije, Brdo 8, 1225 Lukovica do 30.04.2021
Prijava je bila elektronska in objavljena na naši spletni strani pod rubriko natečaji. Na natečaj je prispelo 8 publikacij
  1. Naj medi- Branko Obranovič
  2. Prva zlata doba kranjskega čebelarstva 1750-1820-Andrej Šalehar
  3. Anton Janša, prvi učitelj čebelarstva- Andrej Šalehar
  4. Kronika čebelarstva na Rakeku-Miroslav Juvančič
  5. Medovite rastline-Trajče Nikoloski
  6. Čebelarstvo društvo Šenčur-zbornik
  7. Čebelarske domislice Jureja Jonkeja-Anja Moric
  8. Knjiga o čebelah- Jakob Streit
Komisija je vse publikacije pregledala in ugotovila, da ustrezajo vsem zahtevam natečaja.
Na podlagi zgoraj omenjenega je komisija sprejela soglasen sklep, da se izbere publikacija Knjiga o čebelah- Jakoba Streita, izdana leta 2019 pri Mohorjevi družbi. Komisija ugotavlja pomembnost, da sledimo publikaciji, ki je namenjena podmladku, saj tovrstne publikacije primanjkuje. Publikacija je neodvisna, pravljična, berljiva in primerna za otroke  prve in druge triade OŠ. Je poljudna literatura, ki prikazuje povezanost z naravo, kulturo in vzgojo najmlajših s čebelarsko vsebino.

Glede na napisano se omenjena publikacija sedaj uvrsti na Uredniški odbor, kateri pripravi recenzijo za objavo v Slovenskem čebelarju 2021.

Barbara Dimc, tajnik