Potrebe po hrani v čebelji družni

14.04.2021 9:54:20
Tehnologija
Kljub letošnjem, za čebele nekoliko, ugodnejšem začetku pomladi nas je april s svojim že pregovorno muhastim vremenom ponovno presenetil. Žal ne v pozitivnem smislu saj je sneg do nižin in nekaj dni negativnih temperatur za letos zapečatilo letino marsikaterega kmetovalca, po prvih ocenah pa močno prizdelo tudi medovite rastline in našo panogo.  Verjetni izpad nekaterih gospodarskih čebeljih paš pa ni vse kar nas mora v tem času skrbeti.

Čebelje družine so običajno v mesecu aprilu v fazi intenzivnega spomladanskega razvoja in burnega povečevanja števila čebel delavk znotraj družin, kar povezano z velikim deležem zalege in posledično veliki porabi hrane. Ker je napoved za večji del Slovenije tudi za prihajajoče dni  slaba, je nujno poskrbeti da čebelam ne bo primanjkovalo hrane. Poraba je namreč sedaj že razmeroma velika, obilnejšega vnosa iz narave pa glede na vremensko napoved in škodo, ki jo je naredila pozeba v kratkem še ni pričakovati. Pri čebeljih družinah, ki so bile že v jeseni dobro nakrmljene in imajo v panjih še sate polne zimskih zalog hrane je nevarnost da pride do pomanjkanja sicer manjša, kot pri tistih ki so imele že ob zadnjem pregledu-pred pozebo, zalog malo. Nujno pa je poskrbeti a oboje saj pomanjkanje hrane povzroči zaostanek v razvoju čebeljih družin, zmanjšanje ali prekinitev zaleganja v skrajnem primeru pa celo njihov propad Da to preprečimo je potrebno čebeljim družinam hrano dodati. Glede na vremensko napoved se za celotno Slovenijo pričakuje nekoliko toplejši konec tedna, ko  bodo tudi temperature za to opravilo nekoliko primernejše.
Za čebele je v tem času najboljše če jim dodamo sat z zalogo hrane kateremu pokrovčke celic odpremo ali nastrgamo. Ker pa seveda vsi čebelarji zadostnih zalog medenih satov za dodajanje nimamo vedno na voljo, lahko čebelam dodamo tudi sladkorno raztopino. Le to praviloma pripravimo v razmerju tri dele sladkorja in dva dela vode.  Družinam,  katerim hrane dejansko primanjkuje jo dodamo naenkrat v večjih količinah, da si obnovijo zaloge. Družinam, ki imajo zalog hrane še dovolj a jim želimo omiliti negativen vpliv pomanjkanja donosa (po priročniku dobre čebelarske prakse se priporoča da čebele krmimo v brez pašnem obdobju v zadostnih količinah tako, da nikoli niso lačne) pa praviloma hrano dodajamo v takšnih količinah kot so negativne vrednoti na čebelarski tehtnici v enakem časovnem obdobju. Raztopino lahko zvečer nalijemo v pitalnike ali pa jo čebelam dodamo kapilarno - prek PVC veder katere postavimo nad gnezdo. ( Več informacij o načinih krmljenja čebeljih družin najdete tudi na sledeči povezavi na spletno stran Interaktivni svetovalec ).

Kako pa je s krmljenjem s sladkorno pogačo?
Glede na to da čebele za predelavo sladkorne pogače porabijo razmeroma veliko energije in vode, ki v dnevih ko ne izletavajo ni dostopna, se dodajanje pogače v družine ki so lačne in nimajo zadosti zalog hrane, ne priporoča, namesto tega lačne družine krmimo s sladkorno raztopino.
Kaj s krmljenjem dosežemo?
Z dodatnim krmljenjem poskrbimo da imajo čebele vedno na razpolago dovolj zaloge hrane ter da zaradi pomanjkanja le te ne pride do negativnih sprememb v čebelji družini. Pomanjkanje hrane namreč usodno vpliva na razvoj čebelje družine. Najprej ustavi morebitna gradnja satja ter omeji zaleganje matice. Zmanjša pa se tudi poraba hrane znotraj družine.  Če se pomanjkanje hrane nadaljuje matica z zaleganjem povsem prekine,  čebele se lahko zatečejo tudi k kanibalizmu in zadnje rezerve hrane dobijo v odkriti zalegi, katero izpijejo. V najhujši stiski pa se lotijo celo pokrite zalege, kar opazimo kot prisotnost popolnoma razvitih, a izpitih telesc mlade zalege na žrelih panjev. Družino ki je trpela lakoto lahko s pravočasnih ukrepanjem še rešimo in preprečimo propad, a se kljub temu običajno tudi v nadaljevanju sezone slabo razvija. Že naš rojak Anton Janša je namreč ugotovil in zapisal da čebelja družina ki je trpela lakoto ne bo nikoli več dobra družina. Prav zato je potrebno s krmljenjem in obnavljanjem zalog hrane začeti pravi čas in tako preprečiti najhujše.  

Upajmo da se vreme čim prej normalizira ter, da narava kljub pozebi, čebelam ponudi vsaj nekaj pašnih virov.


Simon Golob
Svetovalec specialist za tehnologijo čebelarjenja
Javna svetovalna služba v čebelarstvu
ČZS