Pogosto zastavljena vprašanja glede tečajev za čebelarje začetnike

07.01.2021 7:49:56
Izobraževanje
Koliko stane tečaj za čebelarje začetnike?
Tečaji za čebelarje začetnike so trenutno za udeležence brezplačni.
Ali moram biti član društva, da se udeležim tečaja?
Članstvo v društvu ni pogoj za udeležbo na tečaju. Včlanitev v čebelarsko društvo je prostovoljno, vendar ga močno priporočamo zaradi povezanosti in koordiniranosti čebelarjev v prostoru idr.
Koliko ur obsega tečaj?
Tečajnik absolvira najmanj 34 ur tečaja, ki so sestavljene iz teoretičnega in praktičnega dela ter dodatnih predavanj.
Kdaj poteka tečaj?
Praviloma v spomladanskem času (januar-junij). Praksa poteka v času čebelarske sezone. Urniki posameznih tečajev se med seboj razlikujejo glede na razpoložljivost predavalnice ter prostih terminov predavateljev. Urnik tečaja je pripravljen tako, da se lahko tečaja nemoteno udeleži večina tečajnikov, kar v praksi pomeni med delavniki popoldne (npr. od 17. ure dalje) ter ob sobotah dopoldne. Celoten tečaj se izvede v cca. 10-15 srečanjih, odvisno od zgoščenosti ali razpršenosti urnika.
Teoretični del začetnega tečaja bo v letu 2021 potekal preko spleta v obliki webinarja (Zoom).
Ali se piše test in dobi potrdilo?
Tečajniki na koncu tečaja opravljajo pisno preverjanje znanja iz vsebin, ki so zajete na samem tečaju oz. v čebelarskem priročniku za začetnike, ki je uradno gradivo tečaja za čebelarje začetnike.
Tečajniki, ki izpolnjujejo vse pogoje za opravljen tečaj, po koncu tečaja prejmejo potrdila o opravljenem tečaju za čebelarje začetnike.
Kakšni so pogoji za opravljen tečaj?
Za uspešno končanje Tečaja za čebelarje začetnike veljajo sledeči pogoji: uspešno opravljeno preverjanje znanja ter udeležba na najmanj 31 urah tečaja za čebelarje začetnike med katerimi je obvezna udeležba na praktičnem delu (10 ur). V kolikor tečajnik tega usposabljanja še ni opravil prej je obvezna tudi udeležba na Smernicah dobrih higienskih navad v čebelarstvu na načelih sistema HACCP (4 ure).
Kje in kdaj se lahko prijavim na tečaj?
Obvestilo za prijavo je objavljeno tukaj: https://czs.si/objave_podrobno_czs/11362
Prijave se začnejo zbirati v četrtek, 7. januarja 2021, od 17. ure dalje.
Katere podatke potrebujem za prijavo na tečaj?
V spletnem obrazcu boste vpisali podatke: ime, priimek, naslov (ulica in hišna številka), pošta (poštna številka in pošta), čebelarsko društvo (če niste še član, pustite prazno), število let čebelarjenja oz. čebelarskih izkušenj (z lastnimi čebelami ali kot praktična pomoč drugemu čebelarju lastniku čebel), pomoč in inštruktorja pri prvih korakih lastnega čebelarjenja, udeležba na prejšnjih tečajih za začetnike, datum rojstva, kraj rojstva, telefonska številka (prenosna ali/in stacionarna), elektronski naslov (če nimate svojega e-naslova prosim vpišite "brez naslova").
Kaj je čakalni seznam?
Čakalni seznam je spisek prijav, ki se v primeru izpraznitve prostega mesta na tečaju, upoštevajo tako, da se jih vključi med sprejete tečajnike, v obsegu kolikor se sprosti. V našem interesu je, da so tečaji zapolnjeni do konca, zato osebe s čakalnega seznama obvestimo takoj, ko do tega pride (vaše preverjanje preko telefona in maila zato ni potrebno). Čakalni seznam se nanaša samo na posamezen tečaj v tekočem koledarskem letu. Ko je tečaja konec je čakalni seznam tega tečaja brezpredmeten in se ne nanaša na neke prihodnje tečaje v smislu predprijav.
Vprašal bi še glede ...
Potem pokliči na 051/657 204 ali 01/729 61 14 oz. piši na marko.borko (a) czs.si