Čokoladna salama z medom

02.09.2020 8:20:22
Medeni recepti
SESTAVINE
200 g piškotov Albert ali podobnih, 100 g orehov in lešnikov (lahko samo orehi ali samo lešniki), 6 rumenjakov, 50 g gozdnega medu (oz. med slovenskih čebelarjev po okusu), 1 vaniljev rumov sladkor (ali vaniljev sladkor z nekaj kapljic rumove arome), 200 g masla, 400 g temne čokolade, 0,6 dl ruma
Posip: sladkor v prahu
 
PRIPRAVA
Piškote v sekljalniku zmeljemo v piškotno moko. Osem piškotov z roko na grobo zmeljemo in jih prihranimo za kasneje. Piškotno moko prestavimo v skledo za mešanje in v istem sekljalniku na grobo zmeljemo orehe in lešnike in jih dodamo k piškotni moki. Rumenjake in sladkor stepemo v kremno zmes in nad soparo kuhamo, da se zgosti. Ko se zmes nad soparo zgosti, dodamo nadrobljeno temno čokolado, rum, gozdni med in maslo. Mešamo, da se vse stopi in poveže. Čokoladno zmes dodamo piškotni moki z oreščki, dodamo tudi grobo zdrobljene piškote. Maso z rokami združimo v enotno maso. Masa mora biti voljna, ne sme biti presuha in se ne sme drobiti. Če je presuha in se drobi, dodajte žlico ali dve mleka, če je premokra, dodajte še piškotno moko ali mlete oreščke. Iz mase z rokami oblikujemo salamo in jo zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo ter za nekaj časa postavimo v hladilnik. Pred uporabo salamo odvijemo in jo potrosimo s sladkorjem v prahu. Za večji učinek prave salame jo zavijemo nazaj v folijo in nato odvijemo. Sladkor se bo oprijel slastne čokoladne salame in bo povečal učinek prave salame. Če je salama v hladilniku postala pretrda, počakajmo pol ure, da se malo zmehča, in jo šele nato narežemo na centimeter debele rezine.

Avtor recepta in fotografije: Gostišče Draga