Čebelji panj v skupini »Zvončki«, Vrtec Idrija

10.12.2019 13:54:21
Tajništvo
Naša vrtčevska skupina prihaja iz mesta Idrija, kjer je veliko zelenih površin in kjer najdemo po travnikih tudi ogromno pisanih čebelnjakov. Zato smo se odločili, da poizkušamo izvedeti kaj več v tej smeri.
V okviru Slovenskega tradicionalnega zajtrka vedno pogovor nanese na čebelice. Spraševali sva se, zakaj bi bilo vedno potrebno govoriti o njih, zakaj pa nebi enkrat za spremembo o njihovem domovanju. Ker smo se v najini skupini z otroki že pogovarjali o hišah, v katerih živimo mi, naju je zanimalo kaj nama bodo otroci povedali pa o domovanju čebel.
Vsi so vedeli, da čebele živijo v čebelnjakih, da je to njihova hiša. V preteklosti smo obiskali tudi mestni čebelnjak, ki krasi naše staro rudarsko mesto. Skupaj s čebelarjem smo si ga ogledali. Otroci so se spomnili, da imajo čebelice pisane hiške in tudi povedali, da je tako zato, da vedo kam domov. Ugotovili so, da so različnih barv ali pa da je na njih celo kaj narisano. Porodila se nam je ideja za izdelavo panjskih končnic (tukaj sva malce pomagali, saj moramo priznati, da tega izraza ne uporabljamo pogosto).
Ker pa v našem vrtcu stremimo k temu, da pri naših izdelkih, ki nastajajo, uporabljamo čim več odpadnega materiala, sva pobrskali po naših omarah in našli zanimiv material, ki spominja na les – furnir. Vsak otrok je na odpadni furnir narisal po želji, kar je želel. Pričele so nastajati risbe narisane najprej z vodoodpornim flomastrom, te pa so potem barvali z akrilnimi barvami in pri tem se je pokazala tudi njihova natančnost. Z barvo so zapolnili vsak prazen delček risbe, tako kot čebele, ki polnijo svoje satovje. Panjske končnice smo potem zložili v čebelnjak, ki krasi vhod v našo garderobo. Nanj pa so priletele tudi čebelice izdelane iz lesenih žlic, pobarvane z barvami in vodoodpornimi flomastri. Krila smo naredili iz paus papirja in dodali premikajoče se oči ter kosmateno žičko za tipalke. Ker je čebelnjak s panjskimi končnicami otrok tako barvit in poln otroške energije, gotovo vsakemu mimoidočemu popestri in poživi dan. Ob pogledu nanj se tudi otroci večkrat spomnijo na najpomembnejše živali na našem planetu.

Vzgojiteljica: Anita Bizjak
Pom. vzgojiteljice: Damjana Žonta
 

Fotografije