Jabolčna torta z ajdo, skuto in medom
04.10.2019 11:11:15
Medeni recepti
Sestavine:Sestavine za skutni nadev:
- 1 kg jabolk
- 120 g ajdove moke
- 120 ml mleka
- 3 jajca
- 30 g masla
- 50 g sladkorja
- žlička vaniljevega izvlečka
- žlička pecilnega praška
- ščep soli
- 2 žlički cimeta
Preliv:
- 500 g pasirane skute
- lupina 1 limone
- 3 beljaki
- 1 žlica medu
Postopek:
- 100 ml kisle smetane
- 2 rumenjaka
- dodaten med za preliv
Avtor recepta in fotografije: Sašo Šketa
- V večji skledi zmešamo 3 jajca, 30 g stopljenega masla in 50 g sladkorja.
- Dodamo mleko, cimet, sol in premešamo.
- Nato primešamo še moko in pecilni prašek.
- Jabolka olupimo in narežemo na tanke rezine, pomagamo si lahko z mandolino.
- Jabolka dodamo k ajdovemu testu in jih nežno vmešamo z rokami. Rezine jabolk v celoti prekrijemo s testom.
- Ločimo 3 jajca, iz beljakov naredimo sneg, rumenjake shranimo za kasneje.
- Skuti primešamo žlico medu, naribano limonovo lupinico in na koncu še nežno vmešamo stepene beljake.
- Po dnu pekača premera 20 cm razporedimo polovico mase z jabolki. Čez njo razporedimo skutin nadev in povrh dodamo še drugo plast jabolk.
- Pečemo 25 minut pri 180 °C, nato torto odstranimo iz pečice, zmešamo dva rumenjaka s kislo smetano in mešanico rumenjakov razporedimo po vrhu torte.
- Torto vrnemo v pečico in pečemo še 25 minut.
- Počakamo, da se torta v celoti ohladi, jo odstranimo iz modla in postrežemo prelito z medom.
Zadnje novice