Jabolčna torta z ajdo, skuto in medom

04.10.2019 11:11:15
Medeni recepti
Sestavine:
  • 1 kg jabolk
  • 120 g ajdove moke
  • 120 ml mleka
  • 3 jajca
  • 30 g masla
  • 50 g sladkorja
  • žlička vaniljevega izvlečka
  • žlička pecilnega praška
  • ščep soli
  • 2 žlički cimeta
Sestavine za skutni nadev:
  • 500 g pasirane skute
  • lupina 1 limone
  • 3 beljaki
  • 1 žlica medu
Preliv:
  • 100 ml kisle smetane
  • 2 rumenjaka
  • dodaten med za preliv
Postopek:
  1. V večji skledi zmešamo 3 jajca, 30 g stopljenega masla in 50 g sladkorja.
  2. Dodamo mleko, cimet, sol in premešamo.
  3. Nato primešamo še moko in pecilni prašek.
  4. Jabolka olupimo in narežemo na tanke rezine, pomagamo si lahko z mandolino.
  5. Jabolka dodamo k ajdovemu testu in jih nežno vmešamo z rokami. Rezine jabolk v celoti prekrijemo s testom.
  6. Ločimo 3 jajca, iz beljakov naredimo sneg, rumenjake shranimo za kasneje.
  7. Skuti primešamo žlico medu, naribano limonovo lupinico in na koncu še nežno vmešamo stepene beljake.
  8. Po dnu pekača premera 20 cm razporedimo polovico mase z jabolki. Čez njo razporedimo skutin nadev in povrh dodamo še drugo plast jabolk.
  9. Pečemo 25 minut pri 180 °C, nato torto odstranimo iz pečice, zmešamo dva rumenjaka s kislo smetano in mešanico rumenjakov razporedimo po vrhu torte.
  10. Torto vrnemo v pečico in pečemo še 25 minut.
  11. Počakamo, da se torta v celoti ohladi, jo odstranimo iz modla in postrežemo prelito z medom.
Avtor recepta in fotografije: Sašo Šketa