Priročni napajalniki

25.07.2016 9:02:17
Čebele si skladiščijo med in cvetni prah, vode pa ne, zato je zelo pomembno, da jim zagotovimo stalen vir neoporečne vode. Potreba po  vodi iz zunanjih virov je v času medenja manjša, saj jo dobijo iz medečine. Tako je število čebel na napajalniku oz vodi eden od pokazateljev intezivnosti medenja.  Drugače pa je v vročih, brezpašnih dneh, ki sledijo.  Brez vode ne morejo hladiti panja in vzgajati zalege. Zgodi se da prenehajo krmiti ličinke ali pa celo odstranijo jajčeca.
Najbolj priročni so napajalniki, kjer voda iz zaprte posode počasi in enakomerno kaplja na poševno desko. Pri napajanju se čebele ne utapljajo, pa tudi razne nečistoče se ne kopičijo v vodi. Za ta način uporabimo razne plastične kanistre ali sode s pipico, s katero uravnavamo kapljanja.  Zelo enostaven in cenovno ugoden je tudi higienski napajalnik narejen iz plastične posode s pokrovom, ki je na zgornji strani okrepljena z dvojnim robom s prekati. Iz notranje strani 2 cm pod robom preluknjamo vsako drugo steno prekata, najlažje z žebljem, ki ga držimo s kleščami in ga segrejemo nad plinskim gorilnikom. Nivo vode v prekatu bo segal do teh luknjic.  Pazimo, da ne prevrtamo tam, kjer je ročica posode ali pa ni dvojnega roba. Posodo natočimo z vodo, dobro zapremo s pokrovom in obrnemo naokrog, ter jo postavimo na ravno podlago.  Preden nalijete novo vodo, dobro očistite prekate s krtačo in tekočo vodo. Čisto vodo lahko čebelam priskrbimo tudi v večjem steklenem kozarcu, ki ga napolnimo do vrha, ga pokrijemo s krpo in jo pričvrstimo. Kozarec nato obrnemo na glavo in ga postavimo v kovinski ali lesen nosilec tako, da imajo čebele dostop do krpe, ki je stalno vlažna.
Utapljanje čebel v posodah namenjenih za napajanje lahko tudi enostavno preprečite tako, da izrežete iz stirodurja kos v velikosti najmanjšega premera posode (dno,če je posoda malo konična), ga na  več mestih prevrtate in ga uporabite kot plovec. Tudi plovec obvezno očistite, ko menjujete vodo. Ker je posoda zgoraj odprta se hitro onesnaži, pa tudi divjad ali domače živali jo lahko popijejo, zato je to bolj zasilna rešitev.

Fotografije