Banka medovitih rastlin


Skupaj soustvarjajmo banko medovitih rastlin 

ČZS, JSSČ uvaja novo rubriko: banko medovitih rastlin. Banko medovitih rastlin boste soustvarjali vsi, ki boste ponudili medovite rastline.  Nekateri ste zelo dobro podkovani na tem področju in se ukvarjate tako z vzgojo, sajenjem in razmnoževanjem medovitih rastlin. Ali pa se vam je na vrtu preveč razrasla katera od medovitih rastlin in jo želite podariti drugim ali pa želite enostavno biti del  zgodbe in širiti zavedanje o pomenu gojenja medovitih rastlin za čebele.

Dobrodošli vsi, ki ste pripravljeni podariti medovite rastline in semena medovitih rastlin, ter tako narediti nekaj  koristnega za čebele. Vse, ki se boste odločili za sodelovanje vabimo, da vašo namero o soustvarjanju banke medovitih rastlin pošljete na mail: natasa.strukelj@czs.si.

Vašo ponudbo bomo objavili v obliki oglasa, zato vas prosimo, da pošljete sporočilo z naslednjimi podatki:
    • ime in priimek 
    • ime in fotografijo rastline
    • kontakt 

Vaš oglas bomo objavili na spletni strani ČZS, pod rubriko Banka medovitih rastlin. Ponudniki sami odgovarjate za vsebino malih oglasov. V banko medovitih rastlin ne sodijo invazivne rastline. 

Skupaj poskrbimo za čebelam prijazen vrt

Zavedati se moramo, da so čebele zelo pomemben in koristen del narave. Z opraševanjem pripomorejo k ohranjanju ravnovesja v naravi, omogočajo obstoj, razvoj in razširjanje rastlinskih vrst, kar je zelo pomembno za vzdrževanje ravnotežja v naravi. S sajenjem medovitih rastlin bomo čebelam omogočili obilno pašo in preživetje. To so rastline, ki s svojimi sladkimi izločki v obliki medičine in cvetnega prahu dajejo čebelam hrano in omogočajo njihov razvoj.

Nabor medovitih rastlin je izredno širok in  jih lahko gojimo na različnih površinah. 
Rastejo na večjih, kmetijskih površinah, kot so ajda, facelija, oljna ogrščica, vse vrste detelj, sončnice, buče... Pomembno je, da se zasejejo zlasti poleti, ko je precej njiv praznih. Poleg tega, da zagotavljajo pašo čebelam, so koristne tudi za tla, saj izboljšujejo rodovitnost.

V Sloveniji je zelo pomembna gozdna paša, saj je kar 60 % površine naše države prekrite z gozdovi. Gozdna paša je zato glavni vir hrane čebel. 

Najdemo jih tudi na travnikih, javnih in na manjših površinah, kjer jih sadimo z namenom, da krasijo našo okolico, pa naj bodo to okrasni vrtovi, zasaditvene poti, skalnjaki, okolice čebelnjakov, okrasna balkonska korita, zeliščni nasadi,…. 

V prilogi najdete seznam medovitih rastlin.
Seznam medovitih rastlin (.xls)