Predsednik ČZS


Program predsednika ČZS Boštjana Noča za obdobje 2020–2024

Glavni cilji: podpora 10 evrov za vsak panj, minimalna cena medu najmanj 12 evrov, urejeno zdravstveno
varstvo čebel …


13 let … da, aprila bo 13 let, odkar vodim ČZS, in na svoje delo, na svoje sodelavce na ČZS-ju, na vse sestave UO in NO, na vodstva čebelarskih društev in na vse VAS, čebelarje na terenu, sem zelo ponosen. Ob pogledu nazaj lahko z zadovoljstvom in ponosom rečem, veliko večino želenega in načrtovanega smo skupaj dosegli in veliko presegli. Zelo pogosto v državi od najvišjih predstavnikov slišimo, da je Čebelarska zveza Slovenije najbolje organizirana organizacija v Sloveniji, da ima jasne cilje, da smo lahko zgled vsem, kako nam s skupnim delom, s skupnimi cilji in enotno vizijo uspe izvesti številne projekte doma in tudi v tujini! Skratka, Slovenija je ponosna na slovenske čebelarje! Tudi svet spoštuje slovensko čebelarstvo, besede predzadnjega predsednika Apimondije, Gillesa Ratie na svetovnem kongresu v Ukrajini, kjer je dejal, da vsak pravi čebelar na svetu enkrat mora obiskati Slovenijo. Pomembne so tudi besede žal pokojnega predsednika Apimondije Philipa McCaba, ki je na 1. praznovanju svetovnega dne čebel v Sloveniji dejal, da čebelarji iz celega sveta gledajo na Slovenijo kot na srce čebelarskega sveta. Seveda vse ni bilo vrhunsko, kaj šele idealno. Tudi sam sem sprejel marsikdaj, kar bi v drugem trenutku morda drugače, vendar vedno sem imel v mislih večino slovenskih čebelarjev, vedno sem iskal pot in cilj, ki bi bil najbližje večini slovenskih čebelarjev, nikoli in nikdar nisem delil čebelarjev na velike in majhne, na regijsko pripadnost …, napake priznam in se jih zavedam. Ampak iz napak se učimo … 

Svet se vrti in čas teče dalje, odločil sem se, da ponovno kandidiram za predsednika ČZS in da našo skupno čebelarsko zgodbo, ki jo občuduje ves čebelarski svet, nadaljujemo in še razvijamo skupaj! 

Naši skupni projekti, kot so svetovni dan čebel, nacionalni in evropski medeni zajtrk, tradicionalni slovenski zajtrk, dan slovenske hrane, slovenski kozarec za med slovenskih čebelarjev, slovenska steklenica za medene pijače, enotne nalepke in prelepke za med, promocija čebelarstva in dvig porabe medu na več kot 2 kg na Slovenca – statistika ankete ob medenem zajtrku (kar je več kot podvojeno v 10 letih in smo med vodilnimi v svetu), povečana (višja) cena medu (ob vstopu v EU je bila najvišja cena na trgu pri čebelarjih dobre 3 evre (900 SIT) za 900 g – zdaj je najvišja, okoli 15 evrov), izvedena številna brezplačna usposabljanja za čebelarje, izvedeni številni brezplačni tečaji za začetnike, apiterapija (boj za legalizacijo in številna promocijska predavanja za splošno javnost in usposabljanja za čebelarje), apiturizem (certificirani čebelarski turizmi), Apimedica 2010, ApiSlovenija Celje, organizacija mednarodnih strokovnih konferenc, obnova starih čebelnjakov, izdaja številnih strokovnih publikacij (monografija o slovenskem čebelarstvu, knjiga Veliki ljudje slovenskega čebelarstva in številne druge) in strokovnih filmov, Agra s čebelarskim dnevom, usposabljanje invalidov na invalidskih vozičkih
v prirejenem učnem čebelnjaku in s pomočjo priročnika za čebelarjenje, uvajanje čebelarstva za ljudi s posebnimi potrebami, ocenjevanja medu in medenih pijač, sajenje medovitih rastlin – odmevni projekti »Kar sejemo, to žanjemo« (projekt sajenja ajde, sončnic in buč), zasadimo lipo in drugo medonosno drevje v vsaki občini, ob rojstvu otroka …, pridobljena EU zaščita SMGO, promocija shem kakovosti, boj proti sistemsko škodljivih FFS-jih za čebele in skupen uspeh z MKGP-jem, ko smo prvi v EU prepovedali neonikonoide, čebelarski krožki in tekmovanja mladih čebelarjev na nacionalni in mednarodni ravni, postavljeno več kot 20 učnih čebelnjakov ob šolah, promocijska in izobraževalna gradiva, sofinanciranje čebelarske opreme, sofinanciranje vzrejevalcev matic, raziskovalno in razvojno delo ČZS-ja, Javna svetovalna služba v čebelarstvu, Opazovalno-napovedovalna služba medenja, rejski program, vzpostavljena čebelarska knjižnica na ČZS-ju, vzpostavitev laboratorija na ČZS-ju, učna čebelarska pot ob Čebelarskem centru Slovenije, kovanec Svetovni dan čebel, postavljeno spominsko obeležje kranjski čebeli v Višnji Gori, obnovljena plošča Antonu Janši na Dunaju in postavljena nova v slovenskem jeziku, Čebelnjak pri papežu v Vatikanu, čebelnjak na Vladi RS, čebelnjak v OZN-u v New Yorku, čebelnjak v Trstu, čebelnjak na avstrijskem Koroškem, pevski zbor ČZS in najpomembnejše – izjemna čebelarska društva in območne zveze s številnimi zelo uspešnimi in odmevnimi projekti, kot so učne poti, društveni in učni čebelnjaki, razni promocijski dnevi, in še bi lahko našteval.

Skratka, vidi se (kdor seveda želi videti), da gre za res izjemno delo in velik napredek v zadnjem obdobju, ki so mu temelj postavili številni čebelarji pred nami, tisti, ki so mogoče v tem času "nevidni" in ki jim je treba najprej reči hvala. Hvala, ker ste nam postavili odlične temelje za naše skupno delo. Vsi ti dosežki so tudi Vaši!

Vsi zgoraj našteti projekti so uspešni, še več bi jih lahko našteli, a na »lovorikah in uspehih« ne moremo spati, »priznanja, nagrade, fotografiranja« so lep spomin, mi pa gledamo naprej, verjamem, da smo lahko še boljši. V nadaljevanju predstavljam MOJ oziroma NAŠ program 2020–2024, ki temelji na veliki realnosti in obenem še večji ambicioznosti. Prepričan sem, da bomo ob tako složnem delu, taki delovni vnemi in ob podpori države program skupaj izvedli in glede na izkušnje tudi presegli! 

Še enkrat, dosedanje uspešno delo je NAŠE skupno delo in nadgradnja dosedanjega dela je lahko samo SKUPNA!

Boštjan Noč, predsednik ČZS

Program predsednika ČZS Boštjana Noča za obdobje 2020-2024 (.pdf)
Podobne vsebine
Predstavitev
Zgodovina
Organizacija
Predsednik ČZS
Konferenca COLOSS in Simpozij o apiterapiji v Sloveniji
eČebelar
Čebelarska društva
Pravilniki ČZS
Zapisniki sej
Ponudba
Čebelarska knjižnica
Svetovni dan čebel združuje Slovence in povezuje svet
Simpozij o apiterapiji
Slovenski čebelar 2017 - arhiv
Slovenski čebelar 2019 - arhiv
Slovenski čebelar 2020 - arhiv
Laboratorij
Uredba – čebelarstvo 2017-2019
Pevski zbor
Slovenski čebelar 2016 - arhiv
Uredba – čebelarstvo
Posadi avtohtono medovito drevo
Svetovni dan čebel
Smernice
Banner
O projektu »Korak zase, korak za sladkorčke«
Podporniki projekta in aktivno sodelujoči
Čebelji pridelki v prehrani diabetikov
Kako lahko pomagam?
Zbrana denarna sredstva za sladkorčke
Operacija Štartaj kot čebelar
Reklama na prvi strani
Pokrovitelji ČZS
Porcijski med
Apimondija 2021
Vremenska napoved
Človek posadi, čebela opraši!
Javni razpisi in natečaji
Napoved medenja
Banka medovitih rastlin
Namenitev dela dohodnine ČZS
Popusti s člansko izkaznico
Odlikovanci Čebelarske zveze Slovenije
Slovenski čebelar 2018 - arhiv
Odlikovanci 2018
Odlikovanci 2019
Korak zase, korak za sladkorčke
Pisne podpore projektu
Uredba - čebelarstvo 2020-2022
Seznam razporejevalcev na stojišča
International Video Conference 22nd-24th October 2021, Slovenia
Apitherapy for Children - General Information
Apitherapy for Children - Symposium organisation structure
Apitherapy for Children - Main Topics
Apitherapy for Children - Program
Apitherapy for Children - Abstract Submission
Apitherapy for Children - Registration Exhibition
Apitherapy for Children - Contests
Apiterapija za otroke - Splošne informacije
Apiterapija za otroke - Organizacijska struktura
Apiterapija za otroke - Glavne teme
Apiterapija za otroke - Program
Apiterapija za otroke - Prijava povzetkov
Apiterapija za otroke - Registracija
Apiterapija za otroke - Natečaj
Podpora kasnejši košnji
Podpora občin
Čebelja pravljica povezuje
Domov / Home
Dan sajenja medovitih rastlin
Slovenian Bee Forage Planting Day 2022
Slovenski čebelar 2021 - arhiv
Partnerji / Partners
Regijski učni čebelnjaki