Odlikovanci 2018


Prejemniki odlikovanj Antona Janše 1. stopnja:
   V letu 2018
  • Vladimir AUGUŠTIN
Obrazložitev: G. Auguštin Vladimir se je v matično društvo dr. Jožef Starc Metlika včlanil leta 1989 in bil ves čas aktiven član za vzgled ostalim. Ves ta čas je ogromno pripomogel k napredku čebelarstva in povezovanju čebelarjev na območju Bele krajine in širše. G. Auguštin je za to kar je navedeno in še veliko stvari v prid čebelarjev, ki niso navedene, vložil veliko dobre volje, strokovnega znanja in svojega prostega časa. Za svoje dosedanje delo na področju čebelarstva je prejel odlikovanji Antona Janše III. in II. stopnje.
  • Franc ODER
Obrazložitev: G. Franc Oder čebelari 28 let. V dolgih letih zvestobe čebelam in organizaciji se je izkazal na številnih področjih v čebelarski organizaciji. Franci je za svoje delo v ČD, ČZD MB in ČZS prejel vrsto priznanj. Za svoje dosedanje delo na področju čebelarstva je prejel odlikovanji Antona Janše III. in II. Stopnje.
  • Srečko VERDINEK
Obrazložitev: G. Verdinek Srečko čebelari 48 let. G. Verdinek se je v društvo včlanil že leta 1970, že od samega začetka je bil aktiven član. Zaradi njegovega dela so ga člani leta 1997 izvolili za predsednika. to funkcijo je opravljal dva mandata, od takrat pa je aktiven član UO v društvu. Za svoje dosedanje delo na področju čebelarstva je prejel odlikovanji Antona Janše III. in II. Stopnje.
  • Slavko KERŠMANC
Obrazložitev: G.  Keršmanc Slavko čebelari 41 let. G. Keršmanc je član ČD Vrhnika že 40 let, od tega je zadnjih 35 let njen predsednik. V treh desetletjih in pol predsednikovanja društvu pa je vodil in tudi sam izvajal vsa dela, ki jim jih je narekovala ČZS in zakonodaja. Za svoje dosedanje delo na področju čebelarstva je prejel odlikovanji Antona Janše III. in II. stopnje.  
  • Ljuban STRUNA
Obrazložitev: G. Ljuban Struna čebelari že 80 let. G. Struna nadaljuje čebelarsko tradicijo svojega očeta, Alojzija Strune, vzornika, učitelja, prejemnika več čebelarskih priznanj in odlikovanj. Nekaj pomembnejših del g. Ljubana: realizacija šolskega filma o čebelarstvu, razstava z reportažo na Dunaju, razstava v Munchenu, član organizacijskega odbora na apimondii leta 2003 in še bi lahko naštevali. Za svoje dosedanje delo na področju čebelarstva je prejel odlikovanji Antona Janše III. in II. stopnje.
  • Andrej JERNEJ
Obrazložitev: G. Jernej Andrej čebelari 53 let. G. Jernej je izkušen čebelarski mojster, terenski svetovalec, predavatelj in vsestransko dejaven v čebelarskih organizacijah od vrha navzdol, vodja čebelarskih krožkov na Osnovnih šolah v teoriji in praksi. V Celjski regiji je sodeloval in organiziral več čebelarskih razstav v okviru ČD in šol. Za svoje dosedanje delo na področju čebelarstva je prejel odlikovanji Antona Janše III. in II. stopnje
  • Henrik OMAHNA
Obrazložitev: G. Omahen Henrik čebelari 33 let. G. Omahen je aktiven član ČD Lukovica od leta 1996 in je tudi ustanovni član. 12 let je opravljal funkcijo tajnika, član komornega moškega pevskega zbora ČZS, je nadpovprečno aktiven pri različnih društvenih aktivnostih, izredno aktiven pri gradnji Čebelarskega centra na Brdu pri Lukovici v času gradnje, prav tako pri izgradnji čebelnjaka ob centru in še bi lahko naštevali. Za svoje dosedanje delo na področju čebelarstva je prejel odlikovanji Antona Janše III. in II. stopnje
  • Dejan ŽIDAN
Obrazložitev: G. mag. Dejanu Židanu se bo odlikovanje podelilo za vso podporo, ki jo je izkazal pri razglasitvi svetovnega dne čebel. G. Židan je idejo o svetovnem dnevu čebel aktivno podpiral in jo sprejel za svojo že od samega začetka. Vsa tri leta do sprejema je aktivno pomagal skupaj z ekipo na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, z raznimi promocijskimi aktivnostmi in je poleg Čebelarske zveze med najbolj zaslužnimi, da je ideja bila tudi realizirana. Odlikovanje g. Židanu se bo podelilo na 1. praznovanju svetovnega dneva čebel 20. maja.
 

 
Prejemniki priznanj predsednika ČZS:
   V letu 2018
Silvana ŠIVIC
Karolina VRTAČNIK
Kaja KOTNIK
Luka KOČEVAR
Mateja ŠOŠTARIČ
Čebelarsko društvo SEMIČ
Tomaž MAROLT
Čebelarski turizem AMBROŽIČ
Plemenilna postaja Lučka BELA
Dr. med. Peter KAPŠ