Znani so finalisti natečaja »IZVIRNI SLOVENSKI MEDENI MENI 2020«

14.10.2020 13:14:04
Ekonomika
Čebelarska zveza Slovenije, Javna svetovalna služba v čebelarstvu (v nadaljevanju organizator natečaja) je v sodelovanju z Gostiščem pri čebelici (Brdo pri Lukovici)  v septembru razpisala kuharski natečaj »IZVIRNI SLOVENSKI MEDENI MENI«.
Jedi v tem meniju so načrtovane  iz različnih prehranskih sestavin iz lokalnega in regionalnega okolja (zaželene so sestavine oz. jedi iz shem kakovosti), upoštevajoč letni časi in verige lokalnih dobaviteljev. Poseben poudarek je na inovativnosti, ki izvira  iz  lokalne ali regionalne prehranske dediščine.
Meni sestavljajo naslednji krožniki oz. hodi:
1. Hladna predjed
2. Topla glavna jed
3. Sladica
Na natečaj Izvirni slovenski medeni meni smo do roka prejeli 9 popolnih in eno nepopolno prijavo. Tričlanska komisija v sestavi: Zasl. prof. dr. Janez Bogataj, Viš.pred.mag. Marlena Skvarča, Marija Arh Ivanšek, profesorica praktičnega pouka na Srednji gostinski in turistični šoli v Radovljici, članica komisije, je na podlagi prejetih prijav z recepturami in fotografijami jedi izbrala tri finaliste po predhodno pripravljenih kriterijih.
Izbrani finalisti so:
  • Miha Demšar in Tijan Wenzel
  • Lovro Maček, Luka Bahar in Tian Kuralt
  • Blaž Schönlieb in Nace Filipič 
Finalisti bodo svoje menije predstavili 29. oktobra, ko se bodo v živo pomerili v kuhanju prijavljenega menija in se potegovali za eno od nagrad:
  1. mesto: Predstavitev v kulinarični reviji Pet zvezdic, velika košarica medenih dobrot in kosilo za 6 oseb v Gostišču pri čebelici.
  2. mesto: Srednja košarica medenih dobrot in kosilo za 2 osebi v Gostišču pri čebelici.
  3. mesto: Mala košarica medenih dobrot in kosilo za 2 osebi v Gostišču pri čebelici.
Zmagovalni meni bo del redne ponudbe Gostišča pri čebelici, seveda ob stalni navedbi avtorja menija.

V letu 2021 bo Slovenija dokončno pridobila naziv Evropska  regija gastronomije (ERG).  Pri načrtovanju jedi z medom lahko gradimo iz naše prehranske dediščine ali pa na teh osnovah ustvarjamo nove kreativne rešitve. V naslednjem letu se zato ponuja priložnost, da vtkemo med tudi v pripravo naših, predvsem razpoznavnih jedi.

Tanja Magidč, svetovalka za ekonomiko čebelarstva pri JSSČ