Čebelji pridelki in izdelki so odlično darilo za različne priložnosti

12.10.2020 14:08:33
Ekonomika
Radi obdarujete ali ste rajši obdarovani? Današnja tema je priprava darilnega programa čebeljih pridelkov in izdelkov. Pred vrati je sezona trženja darilnega programa in priložnost za čebelarje, da ponudite najboljše iz zakladnice čebeljega panja.

Med, ki je najpomembnejši čebelji proizvod in ga  imenujemo tudi tekoče zlato, lahko ponudimo v različnih polnjenjih.  Manjši kozarčki so idealni za darilna pakiranja in razne mešanice. Darilna embalaža je sredstvo komuniciranja s kupci in pomemben sestavni del darila, zato ne bi smela manjkati pri nobenem čebelarju. Zgodbo medu bo lepo dopolnila embalaža, ki je prijazna do narave, kot so les, kartonasta, papirnata embalaža, pletene košarice, rafija, slama, saj kupcem sporoča, da gre za domač izdelek. Dajte kupcem možnost izbire, ponudite jim več različic darilnih embalaž, naj se sami odločijo katera je najprimernejša. Tako boste zadovoljili različne potrebe kupcev. Pripravite tako imenovan poslovni program darilne embalaže, primeren za podjetja. Vsi, ki že imate izkušnje s prodajo večjih količin čebeljih pridelkov kot daril podjetjem, poznate svoje kupce  in boste darila prilagodili njihovim potrebam. Poskrbite, da boste vsako leto ponudili kaj novega, svežega.

Darilo lahko opremite z obešanko na katero lahko poleg simboličnega napisa »Srečno novo leto« dodate koristne vsebine v zvezi z uporabo darila. Pa naj bodo to podrobnosti povezane z lokacijo pridelave medu in sliko čebelnjaka, recept z medom, ostali čebelji pridelki in izdelki vašega čebelarstva, vabilo k obisku vašega čebelarstva, ostali darilni program,… Vsebino uvodoma predstavite in nadaljujete s spletno povezavo do vašega čebelarstva, kjer bodo kupci dobili več podatkov. Poslužite se lahko tudi QR kode.  Zdravstvenih trditev ne smete uporabljati! Spletna predstavitev čebelarstva in darilnega programa čebeljih pridelkov in izdelkov je danes priporočljiva, če ne že nujna. Saj veste kako pravijo, če vas ni na spletu, potem ne obstajate. Spletna prodaja je ena najhitreje rastočih panog v zadnjih letih in hkrati priložnost za ohranjanje in širjenje posla v negotovih corona časih.

Čebelarji, ki pridelate različne sorte medov razveselite kupce s paleto različnih okusov, pa naj bosta to dve različni sorti ali več. Ponudite jih v darilnem pakiranju in poudarite raznolikost okusov in biotsko pestrost slovenskih medov. V Sloveniji na področju medu poznamo tri zaščite geografskega poimenovanja, priznane na evropski ravni, in sicer slovenski med z zaščiteno geografsko označbo, kočevski gozdni med in kraški med, ki nosita zaščiteno označbo porekla. Nekateri čebelarji pa se vključujejo tudi v ekološko pridelavo medu. Pri trženju medu, kot darilnega programa poudarite višjo kakovost medu.

Kupcem ponudite v darilni embalaži tudi ostale čebelje pridelke in izdelke: cvetni prah, matični mleček, propolis, medico, medeni liker, penečo medico, mešanice z medom, sveče in okraske iz čebeljega voska.

Čebelji pridelki so tesno povezani s tradicijo čebelarstva na Slovenskem in so zato primerni tudi kot protokolarno darilo, tako znotraj, kot zunaj naših meja. Z njimi bomo poudarili slovensko zgodovinsko in kulturno dediščino. Za posebne priložnosti so primerni različni čebelji pridelki in izdelki, tako med, kot peneča medica, panjske končnice, makete tipičnega slovenskega čebelnjaka, izdelki iz lecta, dražgoški kruhki,…  Takšna darila zahtevajo še prav posebno protokolarno embalažo.

Bodite pozorni in dovzetni za novosti, ki jih boste lahko uporabili pri  trženju in  poskrbite za izvirna darila.

Čebelarji se kot ponudniki čebeljih pridelkov in izdelkov vsako leto znova znajdete pred novimi izzivi, kako zadovoljiti svoje kupce in kako pridobiti nove. Bodite prepoznavni tudi po čebeljih pridelkih in izdelkih, ki jih ponujate kot darila.

Nataša Klemenčič Štrukelj