Dan medu v kulinariki 2020

22.09.2020 12:50:22
Ekonomika
Čebelarska zveza Slovenije, JSSČ je v soboto, 19. septembra 2020, v Čebelarskem centru Gorenjske v sodelovanju z LUR – Čebelarsko razvojno izobraževalnim centrom Gorenjske, Čebelarsko zvezo Gorenjske in ČD Radovljica organizirala tradicionalno prireditev Dan medu v kulinariki.
Dogodek je potekal v znamenju medu in medene kulinarike. Gostinska in turistična šola iz Radovljice je pod mentorstvom profesorice Marije Arh Ivanšek pripravila jesensko obarvane narodne jedi, ki so jih včasih pripravljali na področju Lesc, Begunj in Žirovnice: ješprenj s suhimi slivami, šmorn z medeno sadnim prilivom, pražene gobe (jurčki, lisičke, šampinjoni) s fižolom in krompirjev kruh. Okuse jedi so poudarili z lipovim, cvetličnim in gozdnim medom.  Gostišče Draga je postreglo z medenim menijem: sirovimi štruklji z medom in cvetnim prahom, jelenom v medeno  - poprovi omaki, čokoladno salamo z medom, govejo solato z medeno - balzamičnim prelivom.
Obiskovalci so tudi prisluhnili predavanju dr. Nataše Lilek, ki je predstavila cvetni prah, njegove lastnosti in različne načine uporabe v prehrani.
Matjaž Pogačnik pa je predstavil pozitivne učinke inhalacij z aerosolom.
 
Na dogodku je bila tudi razglasitev rezultatov in podelitev priznanj ocenjevanja medu, ki je potekalo v organizaciji Čebelarske Zveze Gorenjske. Od 41. vzorcev, ki so prispeli na ocenjevanje je naziv šampiona prejel:
  • - Ludvik Lap iz Radomelj za gozdni med
Priznanja za med sta podelila predsednik ČZS g. Boštjan Noč in predsednik Čebelarske zveze Gorenjske g. Anže Perčič.


 Nataša Klemenčič Štrukelj 

Fotografije