Kuharski natečaj Izvirni slovenski medeni meni

28.08.2020 14:51:24
Ekonomika
Čebelarska zveza Slovenije, Javna svetovalna služba v čebelarstvu (v nadaljevanju organizator natečaja) v sodelovanju z Gostiščem pri čebelici (Brdo pri Lukovici) razpisuje kuharski natečaj »IZVIRNI SLOVENSKI MEDENI MENI«.
Med
je izjemno zdravo in v prehrani uporabno živilo. Njegova uporaba je bila značilna tudi za nekatere jedi in jedilne obroke. Je odličen in naraven nadomestek sladkorja, jedem pa daje posebno aromo.
V letu 2021 bo Slovenija dokončno pridobila naziv Evropska  regija gastronomije (ERG).  Pri načrtovanju jedi z medom lahko gradimo iz naše prehranske dediščine ali pa na teh osnovah ustvarjamo nove kreativne rešitve. V naslednjem letu se zato ponuja priložnost, da vtkemo med tudi v pripravo naših, predvsem razpoznavnih jedi. Zato smo se odločili za natečaj, ki naj bi nam posredoval enega ali več menijev z jedmi, ki bodo pripravljene z medom.  Jedi v tem meniju naj bodo načrtovane  iz različnih prehranskih sestavin iz lokalnega in regionalnega okolja (zaželene so sestavine oz. jedi iz shem kakovosti), upoštevano naj se letni časi in verige lokalnih dobaviteljev. Poseben poudarek je na inovativnosti, ki izvira  iz  lokalne ali regionalne prehranske dediščine.
Meni sestavljajo naslednji krožniki oz. hodi:
1. Hladna predjed
2. Topla glavna jed
3. Sladica

Kdo se lahko prijavi na natečaj?
Na natečaju lahko sodelujejo že izučeni kuharji ali ljubiteljski kuharji, dijaki srednjih in študentje višjih in visokošolskih programov gostinske in turistične stroke, kulinarični blogerji in pisci kulinarične literature. Vsak sodelujoči lahko na natečaj prijavi en medeni meni, sestavljen iz 3 krožnikov ali hodov. Medeni meni lahko pripravi en tekmovalec ali do trije tekmovalci v kreativni skupini.  

Rok za prijavo in oddajo receptur:
Rok za prijavo smo nekoliko podaljšali. Najkasneje do 9. oktobra 2020 je potrebno poslati prijavo z recepturami in lastnimi fotografijami jedi. In sicer po klasični pošti (Čebelarska zveza Slovenije, Brdo pri Lukovici 8, 1225 Lukovica s pripisom: za natečaj »IZVIRNI SLOVENSKI MEDENI MENI«) ali po e-pošti (na naslov: tanja.magdic@czs.si).

Vrednotenje in ocenjevanje:
Prispele jedi bo vrednotila in ocenila strokovna komisija, ki jo je imenoval organizator in je sestavljena iz strokovnjakov s področij etnologije, prehrane, živilske tehnologije in oblikovanja:
  • Zasl. prof. dr. Janez Bogataj, etnolog in zgodovinar umetnosti, predsednik komisije;  
  • Viš.pred.mag. Marlena Skvarča, strokovnjakinja s področja živilstva in gastronomije, članica komisije;
  • Marija Arh Ivanšek, profesorica praktičnega pouka na Srednji gostinski in turistični šoli v Radovljici, članica komisije;
Potek tekmovanja in razglasitev rezultatov:
Na podlagi prejetih prijav, receptur in fotografij jedi bo strokovna komisija najkasneje do 14. oktobra 2020 izbrala 3 finaliste. Temu bo, predvidoma 29. oktobra, sledilo tekmovanje v Gostišču pri čebelici , kjer se bodo finalisti v živo pomerili v kuhanju prijavljenega menija. Strokovna komisija bo nato razglasila zmagovalca in ostale nagrajence. Zmagovalni meni bo del redne ponudbe Gostišča pri čebelici, seveda ob stalni navedbi avtorja menija.
Nagrade, razglasitev rezultatov in podelitev priznanj
NAGRADE :
1. mesto: Predstavitev v kulinarični reviji Pet zvezdic, velika košarica medenih dobrot in kosilo za 6 oseb v Gostišču pri čebelici
2. mesto: Srednja košarica medenih dobrot in kosilo za 2 osebi v Gostišču pri čebelici
3. mesto: Mala košarica medenih dobrot in kosilo za 2 osebi v Gostišču pri čebelici
 
Vsi ostali sodelujoči bodo prejeli POTRDILO o sodelovanju na natečaju »IZVIRNI SLOVENSKI MEDENI MENI 2020«.

Razpisna dokumentacija se nahaja v prilogah tega sporočila.

Dodatne informacije:
Vprašanja povezana z razpisom lahko posredujete Tanji Magdič po elektronski pošti tanja.magdic@czs.si.