Kar smo spomladi sejali, sedaj žanjemo.

12.10.2020 13:13:51
Varna hrana
Projekt »Kar sejemo, to žanjemo«, ki ga že vrsto let peljemo skupaj s srednjimi kmetijskimi šolami, je tudi v letošnji jeseni, obrodil sadove spomladanske setve buč golic.

Biotehniška šola, Šolskega centra Ptuj že vrsto let sodeluje s Čebelarsko zvezo Slovenije kot partner v tem projektu. S projektom vsako leto spodbujamo setev medovitih rastlin na njivah. Tako so na šolskem posestvu v Turnišču že dve leti zapored sejali ajdo in sončnice, v lanskem letu hokaido buče, v letošnjem letu pa buče sorte slovenska golica. S spomladansko setvijo medovitih rastlin si tako prizadevamo za povečanje posejanosti medovitih rastlin v našem prostoru, s tem pa tudi prepoznavnost in uporabnost le teh v prehrani človeka. Projekt tako spodbuja mlade k ohranjanju domačih avtohtonih sort, ki so naše veliko bogastvo. Poleg tega pa v obdobju njihovega cvetenja zagotovimo pašo čebelam.

Lepo jesensko vreme nas vabi na njive, kjer smo spomladi posejali semena buč.  Sedaj je namreč pravi čas za spravilo in trebljenje buč. Tako so dijaki 1. letnikov Biotehniške šole, Šolskega centra Ptuj buče pospravili z njiv in jih strebili. Dijaki programa gospodar na podeželju so buče tudi izrezovali. Semena so oprali in jih sušijo v šolski sušilnici. Cvetličarke pa so na buče slikale z akrilnimi barvami in izdelale dekoracijo iz naravnih, rastlinskih materialov. Dijaki so pri delu neizmerno uživali, nastali so zelo lepi izdelki, ki krasijo šolsko posestvo v Turnišču. S pomočjo strokovne ocene so izbrali tudi najlepše dekorirano bučo in dijakinjo simbolično nagradili.

Sedaj je tudi že čas, ko za naslednje leto načrtujemo sajenje medovitih rastlin v okviru projekta »Kar sejemo, to žanjemo«. Tako ne le dijakov v srednjih kmetijskih šolah spodbujamo k sajenju medovitih rastlin, ampak tudi širšo javnost, da prepozna medovite rastline in njihovo široko uporabnost tako za čebele kot tudi v prehrani človeka.
 
Pripravila:
Dušan Meznarič, Šolski center Ptuj, Biotehniška šola
Tomaž Samec, svetovalec JSSČ

Fotografije