Karakterizacija čebeljih pridelkov

15.07.2020 12:09:19
Varna hrana
Ljudje z zdravim načinom prehranjevanja redno v svojo prehrano vključujejo tudi čebelje pridelke, saj imajo poleg hranilne vrednosti tudi druge za človeka koristne lastnosti.  Lastnosti medu, cvetnega prahu, propolisa ter matičnega mlečka slovenskega porekla smo v preteklih letih že opisovali, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pa je v letu 2020 razpisalo triletno raziskavo, v kateri bomo ugotavljali tudi funkcionalne lastnosti čebeljih pridelkov slovenskega porekla.

Ugotavljali bomo antibakterijske ter antioksidativne lastnosti medu ter cvetnega prahu, antioksidativno učinkovitost ter vsebnost vode, beljakovin, kislin in pH vrednost matičnega mlečka,  ter  vsebnost flavonoidov v propolisu. Čebelarjem, ki so oddali vzorce čebeljih pridelkov se najlepše zahvaljujemo. Delno poročilo o opravljeni raziskavi bo objavljeno v začetku septembra.

Čebelarska zveza v sodelovanju s Kmetijskim inštitutom, Veterinarsko fakulteto v Ljubljani in  laboratorijem Neotron iz Italije izvaja analize medu, voska, cvetnega prahu ter propolisa. Vzorce še vedno zbiramo, tako da ste vabljeni k oddaji. Več na: http://www.czs.si/objave_podrobno_czs/10928.