Prve spomladanske medovite rastline

03.03.2019 22:21:30
Lani je bil takšen čas večji del Slovenije prekrit s snežno odejo in temperaturami krepko pod lediščem. Čebelje družine so mirovale stisnjene v zimsko gručo in tudi čebelarji dela pri čebelah nismo imeli.  Letošnje leto pa je popolnoma drugačno. Visoke kar rekordne dnevne temperature za mesec februar so že dodobra prebudile naravo in tudi naše čebele, saj težko najdemo kraj kjer v družini še nebi našli zalege in ne videli kako čebele prinašajo prve koške cvetnega prahu v panj.
Navadna leska (Corylus avellana), ki je letos v toplejših, sočnih lega z cvetenjem začela že sredi januarja in sedaj že skoraj odcvetela tudi v hladnejših legah je čebelam ob izrednem stabilnem vremenu ponudile prve vire cvetnega praha, ki je za ta čas za čebele izrednega pomena. Prav tako lahko že skoraj od začetka februarja opazujemo cvetoče znanilce pomladi kot so črni teloh (Heliborus nigra), spomladanska resa (Erica sp.), pravi žafran (Crocus sativus), zvončki (Galanthus nivalis in Leucojum vernum) in trobentice (Primula vulgaris). Na primorskem delu ter izpostavljenih lega Prekmurja pa poleg teh cvetočih rastlin lahko opazimo tudi že cvetoče drevesa ringloja (Prunus domestica) in vrbe (Salix).
Če se ne oziramo na koledar bi lahko rekli, da imamo kar super začetek leta, ki čebelam omogoča dobro izkoriščanje prvih spomladanski paš pomembnih za razvoj čebel ter začetek menjave zimske generacije čebel z poletnimi. Oziraje na koledar pa našteti dejavniki žal prehitevajo skoraj za en mesec kar ob morebitni kasnejši aprilski ohladitvi vremena ne pomeni nič dobrega.
Trenutna dolgoročna vremenska prognoza napoveduje podobno vreme vse do konca meseca marca, kar bo zagotovo vplivalo na zgodnejše cvetenje regrata (Taraxacum) in češnje (Prunus avium) ter tudi prvo glavno pašo pri nas na akacijo (Robinija pseudoakacija). Vendar do takrat je še daleč in dejavnikov, ki lahko spremenijo situacijo še veliko, zato je za natančnejše napovedi še prezgodaj. Vsekakor je sedaj za dober razvoj rastlin potrebna voda, ki je v velikem pomanjkanju preko cele Slovenije in upajmo, da se prihajajoče sprememba vremena uresniči in zagotovi potrebno količino vode za dobro medenje trenutnih razvojnih paš.  
 
Aleš Bozovičar, ONS
 

Fotografije