Stanje ob koncu avgusta

28.08.2018 21:59:43
Smo že na koncu meseca avgusta, ko naše čebelje družine intenzivno pripravljamo na prihajajoče zimske dni. Pri tem ima bistveno vlogo zaloga hrane, ki jo čebele sedaj nosijo in skladiščijo blizu  gnezda, da bo v času zime lahko dostopna. V celinskem delu države nakrmimo čebele do konca meseca avgusta ali najkasneje do sredine septembra, na primorskem pa do konca septembra. Družine morajo do teh datumov v panjih imeti dovolj uskladiščene, kvalitetno predelane in pokrite hrane. Zaloga je odvisna od prostornine panja. Klasičen AŽ panj mora imeti 15-18 kg ustrezne hrane, nakladni panj pa 20-25 kg. Bolje je da spomladi kakšen sat z sladkorno raztopino odvzamemo in skladiščimo kot pa, da nam družina preko zime umre zaradi pomanjkanja hrane.
Težave v tem času lahko povzroča cvetenje in medenje bršljana, saj med izredno hitro kristalizira in takšen ni izkoristljiv za čebele. Kjer pričakujete medenje bršljana je v tem času potrebno čebele krmiti v razmerju 1.1 v takšnih količinah kot so dnevni donosi na tehtnici. Tako čebele sladkorno raztopino mešajo z medom kar prepreči ali vsaj omili njegovo kristalizacijo.
Kjer bo bršljan obilno medil bomo ob koncu medenja iz plodišča odstranili kristalizirane sate ob zalegi z vsake strani po enega, dodali bomo nove čim mlajše sate in dodatno krmili s sladkorjem v razmerju 2:1 v korist sladkorja. S tem bomo družini dali možnost uspešnega prezimovanja. Enak postopek je potrebno izvesti tudi na območjih  kjer so v tem mesecu izločale listne uši na gabru, bukvi in vrbi. Saj tudi mana iz teh rastlin izredno hitro kristalizira in povzroči enako stanje kot bršljan.   
Naša glavna skrb mora biti, da v plodišču pred zazimljenjem ne sme biti kristaliziranega medu v satju, saj to lahko povzroči propad družine preko zime.
Poleg krmljenja čebel je druga zelo pomembna stvar, da smo uspešno zatrli in uničili varojo. Ravnajmo se po navodilih veterinarjev in redno kontroliramo odpad varoje in delovanje zdravil v času zdravljenja, da ne bo prepozno.  
 
 
Naj medi!
 
Aleš Bozovičar, ONS