Napoved medenja za prvo polovico avgusta

01.08.2018 23:10:10

Večji del Slovenije je dobro zakorakal v dolgo poletno brezpašno obdobje, saj narava čebelam ne nudi zadostne količina medičine, ki bi pokrivale dnevne potrebe čebelje družine.
Zadnji teden v mesecu juliju nam je končno prinesel stanovitno vreme brez padavin, ki smo ga vsi nestrpno pričakovali skoraj od začetka meseca maja. Žal pa nam lepo vreme ni prineslo tudi boljših donosov s področji kje smo pričakovali hojevo pašo. Po zadnjih večkratnih pregledih terena opažamo, da se število zelene hojeve ušice zmanjšuje in posledično tudi donosi v panje. Na območju Dolenskih toplic, Kočevja, Kočevskega roga, Lj. Vrha, Menišije, Cerknice in Javornikov se je medenje že končalo. Na območjih Rakitne, Krima in Hrušice še beležimo izravnane tehtnice oz. njihovo rahlo pozitivno stanje. Izjema je le Trnovski gozd, kjer še beležimo višje donose. Koliko časa bo še tako je težko napovedati, saj trenutno visoke temperature ušici bolj škodujejo kot jim je dolgotrajno deževje, poleg tega se pospešeno razmnožujejo njihovi naravni sovražniki, ki bodo postopoma končali medenje.
Zadnji teden nas pozitivno presenečajo podatki opazovalnih postaj z območja Gorenjske. Ko smo že mislili, da bodo letos izpuščeni iz seznam pozitivnih donosov se je stanje obrnilo na boljše. Na listih lipe, gabra in tudi bukve so se pojavile ušice, ki dobro izločajo in omogočajo donose do 1 kg. Takšen manin med je svetel in žal zelo hitro kristalizira, kar se na višjih legah Jelovice in Škofjeloške doline že dogaja. Vsekakor takšni donosi zelo pozitivno vplivajo na nadaljnji razvoj družin in zaleganje matic. Seveda je pa kristaliziran med v satju lahko ob ne reagiranju čebelarja velika težava. Saj je v zimskem obdobju težko prebavljiv za čebele in lahko ob nepravilni oskrbi povzroči njihov propad. Svetujemo vam, da ste pozorni in spremljajte stanje v panjih preden bo prepozno.
Dobra podpora je tudi gozdna podrast, ki je zaradi letošnjega dežja izredno bujna in se je ohranila na celotnem območju Slovenije. Ta podrast in travniki nudijo čebelam predvsem cvetni prah, ki je za dober razvoj zimskih čebel bistvenega pomena.
Kljub temu, da je bilo do sedaj eno bolj deževnih poletij pa trenutna vročina zelo hitro suši tla in vpliva na slabše fiziološko stanje podrasti, sploh na izpostavljenih območjih.
Vsekakor smo sedaj v času, ko gradimo temeljne za prihodnjo čebelarsko sezono. Zagotoviti moramo čim bolj zdrave in vitalne družine, kajti le te bodo uspešno preživele zimo in bile sposobne  v čim boljši meri izkoristiti prve spomladanske paše.
 
Naj medi.
 
Aleš Bozovičar, ONS