Napoved medenja za konec meseca junija.

26.06.2018 22:51:29
Kakor se je hitro začela letošnja pašna sezona se žal tudi končuje oz. lahko rečemo, da se je za dobršen del Slovenije lahko že kar zaključila. Slabo vremensko stanje z dežjem, ki nas je zajel minuli petek je predčasno končal pašo na kostanju. Lipa je k sreči na padavine nekoliko manj občutljiva in lahko na posameznih območjih še ponuja pašo čebelam. Žal tudi tukaj zelo skromno, saj se obdobje dežja in nizkih temperatur še kar nadaljuje in naj bi po trenutnih napovedih trajali še vsaj do začetka vikenda.
Zato verjamem, da vsi nestrpno pričakujemo stabilizacijo vremena in morebitno letošnjo pašo na jelki oz. hoji.
Kot smo že poročali smo znake za medenj hoje opazili na celotnem območju Kočevja, Dolenskih toplic, Krima, ljubljanskega vrha in Logaške planote do Cerknice in Javornikov. Podobna slika je tudi bila na območju hrušice, Trnovskega gozda in ostalih delih v bližini osrednje Slovenije kjer so prisotna hojeva drevesa. Stanje na območju Pohorja je slabše in so znaki nič kaj obetajoči, pa vendarle na posameznih območjih predvsem v južnem delu Pohorja lahko zasedimo pokapanost pod hojevimi drevesi. Mestoma smo opazili tudi pokapanost pod smrekovimi drevesi, kjer je prisotna črna smrekova uš katere med izredno hitro kristalizira lahko že v satju. Če imate namen prepeljati čebelje na omenjene lokacije vam svetujemo, da predhodno preverite stojišča in lokacije. Poleg pregleda stanja rastlin preverite tudi stojišče, saj se lahko zgodi, da je marsikatero stojišče letos namenjeno deponiji lesa, ki utrpel škodo v decembrskem vetrolomu.
Trenutno vsakodnevni dež spere znake pokapanosti pod drevesi in ocena ni možna, vendar trenutne padavine nebi smele povzročiti večjih negativnih vplivov na povzročitelje mane na hoji, zato upamo da bodo ob ustalitvi vremena zabeleženi prvi donosi na tehtnicah, ki so v bližini omenjenih lokacij.
Vsekakor pa moramo trenutno veliko več pozornosti nameniti negativnemu stanju na tehtnicah. Sploh na lokacijah kjer je minus že dalj časa prisoten in se približuje konec letošnje sezone.
Ob koncu tedna, ko se vreme ustali in bodo temperature ponovno prešle 25 stopinj Celzija med, ki je medišču iztočite in čebelam ponudite sladkorno raztopino.
Vsi tisti, ki računate na hojevo pašo ali na kasnejšo pašo na kateri iz med medonosnih njivskih kultur čebelam ponudite tolikšne količin za kolikor vam pada tehtnica. S tem boste družinam zagotovili občutek, da v naravi še poteka paša in matice ne bodo omejevale obseg zaleganja. Čebelarji na tistih območjih, kjer pričakujete zaključek pašne sezone lahko ponudite tudi večje količine, vendar pazite da ne bodo čebele s prekomerno količino hrane blokirale matico ali sladkorno raztopino shranjevale v medišču. Saj vam bodo taki sati v nadaljevanju predstavlja zgolj težavo in ne velike koristi za čebele. Ob rokovanju z sladkorno raztopino bodite še posebej pozorni na morebitna polivanja. S tem boste spodbujali rope, ki se sedaj v brezprašnem času še posebej radi zgodijo. Čebele krmite zvečer, vhode v panje priprite in sanirajte slabše ter brezmatične družina.
Sedaj, ko opravimo zadnje točenju je tudi čas za zatiranje varoje. Spremljate število varoj v panjih in se posvetujte z veterinarji specialist za čebelarstvo o izbiri zdravila in načinu uporabe za čim bolj uspešno zatiranje varoje in tako zagotovite zdrave in vitalne zimske čebele, ki so potrebne za uspešno preživitev sedaj še zelo oddaljene zime.
 
Naj medi!
Aleš Bozovičar, ONS