Napoved medenja za drugo polovico junija

14.06.2018 23:00:41
Lipova in kostanjeva paša
Zgodnji kostanj in predvsem širokolistna lipa sta na posameznih izpostavljenih območjih že končala oz. končujeta z cvetenjem. Na območju Goričkega, Haloz, Štajerske, Kanalskega ter osrednje in južne Slovenije so srednje do pozno cvetoče rastline v polnem razcvetu. Na območju Gorenjske in Zgornjega Posočja pa z cvetenjem ozkolistna lipa začenja.
Žal nam tudi letos vreme ni naklonjeno in je bila do sedaj bera na omenjenih rastlinah zelo slaba. Poleg vsakodnevnega dežja in nalivov so bila posamezna območja deležna tudi hude toče. Predvsem na območju Bele krajine vse do Podčetrtka in par dni kasneje od Zagorja vse do Prekmurja. Kar je povzročilo ogromno škode za medenj teh dveh rastlin predvsem velik negativen vpliv na cvetenje kostanja, ki je zaradi svojih pokončnih cvetov zelo občutljiv na že na manjšo ploho kaj šele na močne nalive s točo.
Poleg tega letos žal na lipi ni opaziti večjega števila listnih uši, ki bi poleg nektarne paše lahko omogočale tudi manino pašo iz te rastline.
 
Hojeva paša:
Kot smo že poročali se je letos izredno hitro pojavila tudi pokapanost pod hojevimi drevesi. Žal večjih donosov tudi na tej rastlini za enkrat še ni bilo zabeleženih. V večji meri zaradi slabega vremena delno pa tudi zaradi hkratnega cvetenja lipa in kostanja, katere cvetove čebele veliko rajši obiskujejo. Zato je tudi zelo težko napovedati kaj vpliva na trenutne donose na opazovalnicah, ki so nameščene v bližinah hojevih sestojev. Saj skoraj ni lokacije kjer nebi zasledili prisotnosti lipovega drevesa, ki veselo privablja čebele v svoje krošnje. Pokapanost pod hojo smo trenutno zasledili na območju Krima do vrha, na območju Logaške planote-Menišije, Ljubljanskega vrha, Hrušice, celotnem območju Javornikov, Mašuna, Loške doline, Dolenskih toplic ter na širšem območju Kočevja. Na območju Pohorja  pokapanosti nismo zasledili, prav tako ni zaslediti zadostnega števila uši, ki bi lahko napovedovale morebitno pašo. Za zanesljivejšo oceno in napoved paše na vseh območjih potrebujemo vsaj dva dni ugodnega in predvsem suhega vremena, ki bi omogočilo nadalno delo ušem ali vsaj njihovo prisotnost na vejah.  
 
Vsem želim lepega in stanovitnega vremena ter NAJ MEDI!
 
Aleš Bozovičar, ONS