Napoved medenja za prvo polovico junija

02.06.2018 12:36:36
Napoved medenja za prvo polovico junija
Za nami je mesec maj, ki si ga bomo zagotovo zapomnili po mesecu vsakodnevnih padavin. Narava pa kljub slabemu vremenu z enako hitrostjo nadaljuje svoj razvoj. Kot smo že večkrat letos pisali se cvetenje pri vseh rastlinah pojavlja 10 do 14 dni prej kot prejšnja leta. Zaradi tega bo tudi v večjem delu Slovenije brezpašno obdobje nastopilo prej in predstavljalo veliki izziv za uspešno pripravo čebel na zimo.
LIPA LIPOVEC
Ker se Lipa pri nas pojavlja v manjšem obsegu tudi ne predstavlja poglavitne paše za čebele. Na območju Primorske, Prekmurja in južnega dela Slovenije je Lipa že v polnem cvetenju. V preostalih delih države ter višje ležečih predelih pa je ravno pričela z odpiranje.  Bolj zanimiv za nas, saj ima višje donose kot sama Lipa je Lipovec. Ki bo po oceni trenutnega stanja začel v toplejših in nižinskih predelih države cveteti predvidoma sredi drugega tedna in se bo začetek cvetenja postopoma premikalo v višje dele vse do sredine meseca junija in ob ugodnem vremenu lahko pričakujemo zelo dobre donose.
 
KOSTANJ
Istočasno  z cvetenjem Lipe in Lipovec začenja z cvetenjem tudi kostanj. Kostanj predstavlja izredno pomembno pašo, saj čebelam ponudi ogromne količine cvetnega prahu, ki je zelo pomemben za dober razvoj čebelje družine. Žal je kostanj rastlina, ki je zelo občutljiva na padavine in lahko že  kratkotrajna ploha konča njegovo cvetenje. Kar smo bili priča zadnjih let. Prvi zgodnji kostanji so že pričel z cvetenjem v nižinskih delih južne in vzhodne Slovenije ter na posameznih izpostavljenih delih osrednje Slovenije. Ob takem nadaljevanju vremena pa lahko pričakujemo njegov razcvet tudi v preostalem delu države do sredine prihodnega tedna do 5. junija.
HOJA
Kot smo že pisali so se tudi povzročitelji medenja na jelki oz. hoji letos zelo hitro razvili in lahko že zasledimo njihovo izločanje. Pokapano podrast lahko opazimo na območju  Dolenski Toplic, Kočevskega roga preko Krima, Ljubljanskega vrha, Menišije do Cerknice ter tudi na območju Hrušice.  
 
Seveda za medenje vseh naštetih rastlin je potrebni ugodno vreme brez padavin česar do sedaj nismo bili deležni in tudi napovedi za prihodnih 10 dni niso obetajoče, saj naj bi se takšen ritem vremena nadaljeval tudi v prihodnje. Ker je to dolgoročna prognoza so odprte še vse možnosti za spremembe in upamo, da se vreme ustali in zagotovi  čim boljše donose.
 
Naj medi.
Aleš Bozovičar, ONS