Napoved medenja

09.05.2018 23:48:28
Akacijeva paša
Akacija na območju obale, Vipave in Gorice končuje oz. je na izpostavljenih območjih že končala z cvetenjem. Med tem, ko je na območju celotnega Prekmurja, Bele krajne, Krško - Brežic ter Haloz in Slovenskih goric v sredini cvetenja in ob takem ciklu vremena pričakujemo medenje do konca tega tedna.
Na začetku cvetenja pa je akacija na območju Ilirske Bistrice in kaj kmalu lahko pričakujemo prve donose tudi na tem območju. Ne glede na območje upamo, da bo vreme v prihodnjih dneh kaj se da sončno in stanovitno, da lahko čebele čim bolj izkoristijo te zadnje cvetove akacija in po slabih preteklih letih naberejo zadovoljivo količino akacijevega medu. Žal pa bo zelo verjetno tudi letos kljub ugodnemu vremenu in dobremu razvoju ter cvetenju rastlin marsikateri cvet ostal neizkoriščen in ne obiskan s stani čebel zaradi zakasnelega razvoja čebeljih družin.
 
Javorjeva in smrekova paša
Po pregledu smrekovih sestojev po Sloveniji pa je žal stanj z velikim in mali kaparjem nič kaj obetajoče. Kot vse kaže se ne bo ponovila slika zadnjih dveh let, ko smo kaparja na določenih območjih lahko zasledili v rekordnem obsegu. Po sedanjih opažanjih je njihovo število preskromno za pričakovanje paše. Zato prosimo preverite stanje na območju vašega stojišča kamor bi želeli pripeljati čebele. Na posameznih mikrolokacijah je veliki in prav tako mali kapar lahko prisoten v zadostnem številu vendar so to zelo majhna območja, ki ne morejo sprejeti večjega števila čebeljih družin.
Zato naj vas ne zavedajo podatki opazovalnih postaj, saj trenutno zelo dobro cveti in tudi medi javor na nadmorski višini nad 500 in 700 metrov kateremu se lahko tudi zahvalimo za donose v bližini ali neposredno v samih gozdovih. Prav tako je trenutno na javorju opazili jajčeca ušice, ki se bodo ob ugodnem vremenu lahko razvile in ponudile pašo na javorju tudi v obliki mane.
 
Naj medi.
Aleš Bozovičar ONS