Stanje akacije

03.05.2018 19:55:22
Akacija na območju obale, Vipave in Goriškega je v večjem delu v polnem cvetenju z izjemo senčnih leg in nekoliko hladnejših dolin kje je v fazi odpiranja. Zaradi izredno toplih dnih in noči na celotnem območju Slovenije je slika na območju Prekmurja, Bele krajne, Krško - Brežiškega območja ter Haloz in Slovenskih goric podobna. Prve zgodnje akacije na sončnih legah so ne teh območjih že pričele z cvetenjem in bodo v času vikenda v polnem cvetenju.
Izjema je le Ilirske Bistrice kjer je zaradi višje lege temperatura nekoliko nižja kar vpliva na kasnejši razvoj akacije. Vendar ob takem nadaljevanju vremena lahko pričakujemo, da bo tudi na tem območju akacija v drugi polovici prihodnjega tedna začela z beljenjem.
Upoštevati moramo, da visoke temperature ne vplivajo samo na razvoj akacije do faze cvetenja pač pa tudi na čas samega cvetenja rastline, ki bo zaradi tega v letošnjem letu krajši. Zato upamo, da bo v tem času ugodno vreme, ki ne bo negativno vplivalo na akacijevo pašo.
Česar ne moremo trditi za vzhodni del države, ki ga je že včeraj zajelo možno neurje z obilnimi padavinami, na nekaterih območjih je klestila tudi toča. Ker akacija na tem območju še ni v polnem razcvetu upamo, da neurje ni povzročilo veliko škode in negativno vplivalo na cvetenje rastli, kar bo vidno v prihodnjih dneh.
 
Naj medi!
Aleš Bozovičar, ONS