Poročilo terenskega ogleda na območju Brežic

30.04.2018 16:04:54

Danes smo si ogledali stanje oljne ogrščice na območju Brežic ter stanje akcije na območju Krškega, Brežic in Bizeljskega vse do Podčetrtka.
Oljna ogrščica je na večini posejanih površin v drugi polovici cvetenja oz. medenja in v takem ciklu temperatur lahko pričakujemo donose vse do konca tega tedna.
Tudi stanje akacije na omenjenih območjih je obetajoče in v primeru dobrega vremena lahko pričakujemo tudi dobro medenje. Rastline imajo veliko cvetnih nastavkov, ki pa so zelo različno razviti. Ob teh izredno visokih temperaturah v zadnjih dneh oz. že kar tednih narava izredno hitro napreduje zato lahko opazimo na zgodnjih rastlinah na sončnih legah nastavke, ki že začenjajo beliti in se bodo v roku dveh dneh tudi odprli. Na senčnih legah pa so rastline, ki imajo nastavke dolge od 3 do 6 cm in se bodo odprli predvidoma v začetku oz. sredini naslednjega tedna. Vse je odvisno od  vremena in temperatur v prihodnjih dneh. Je pa zagotovo, da bodo letos zelo majhne razlike v medenju na posameznih območjih.
Pred premikom čebel prosimo preverite stanje akacije na območju vašega stojišča.
Naj medi.
 
Aleš Bozovičar, ONS