Napoved medenja za drugo polovico aprila.

17.04.2018 21:54:32
V drugi polovici aprila, ko so se temperature dvignile smo priča burnemu razvoju vseh rastlin. To še posebej velja za primorski del, jug države in pa tudi vzhodni del države, kjer je divja češnja v polnem razcvetu oziroma se v toplih legah primorske njeno cvetenje lahko že končuje. Prav tako se je končalo cvetenje zgodnjega sadnega drevja marelice in breskve ter črnega trna, medtem ko je pričelo cveteti preostalo sadno drevje. V preostalem delu države je češnja v sredini cvetenja z izjemo gorenjske in koroške ter preostalih višjih leg kjer je v začetni fazi cvetenja. Tudi regrat se je v večjem delu države razcvetel in ob ugodnem vremenu ponuja pašo čebelam.
April je ponovno opravičil svoje ime, saj se vremenska slika zelo hitro spreminja in čebele le s težavo izkoristijo te prve zelo pomembne paše. Glede na vremensko napoved so pred nami sončni dnevi, ki bodo čebelam omogočili lažjo pašo in s tem boljše donose. Dovolj vlage in visoke temperature so dobro vplivale tudi na razvoj oljne ogrščice in akacije. Oljna ogrščica ja na območju Prekmurja povečini že začela rumeneti in bo predvidoma konec tega tedna in v začetku drugega pričela cveteti in čebelam ob ugodnem vremenu ponudila prvo intenzivno pašo.
Akacija je na primorskem in prekmurskem delu dobro zabrstela, cvetni brsti so veliki do enega cm.
Glede na trenutno stanje se pričakuje razcvet akacije od 5-10 maja na primorskem in 10-15 maja v Pomurju in jugu države. Trenutna napoved nadpovprečno toplega nadaljevanja aprila pa lahko zadevo pospeši za nekaj dni. Kar bomo še naprej spremljali in vas pravočasno obveščali.
Aleš Bozovičar, ONS