Napoved medenja iz dne 3.7.2017

03.07.2017 22:59:48
Hojeva paša:
Po opravljenem pregledu večine pomembnejših pasišč hoje po Sloveniji ugotavljamo precej podobno stanje. Marsikje je na določenem območju obet sorazmerno spodbuden, že čez dober kilometer razdalje pa je stanje lahko že povsem drugačno in ni opaziti ničesar. Trenutno hoja tudi ne medi nikjer. Znaki, kjer bi ob ugodnem ritmu vremena pa lahko medila vendar ne prej kot po desetem juliju pa so območja na južni strani Pohorja od Bistriškega dela preko Hočkega dela do severne strani do Ruškega Pohorja, tudi na Mašunu in obrobju Javornikov ter obrobje Menišije in območje Ljubljanskega vrha. Povsod drugod je stanje po naših opazovanjih slabše. Pred prevozi na hojevo pašo predlagamo, da si lokacijo dobro pregledate zlasti podrast pod hojami in ugotovite pokapanost. Če je ta nezadostna je medenje lahko slabo in je bolje izbrati drugo mesto ali pa čebele postaviti na pelodno pašo. Stanje v vseh hojevih sestojih bomo opazovali še naprej in o stanju sproti obveščali.
 
Lipova in kostanjeva paša:
Lipova in kostanjeva paša gresta h koncu. V nižjih in najzgodnejših legah je cvetje tolikokrat opralo da je le-to porjavelo in pričelo odpadati. Donosi so bili zaradi slabega vremena skromni paša na teh območjih pa je povečini končana. Trenutno kostanj lahko da še kaj donosa v poznih in višjih legah do koder uspeva. Tam je cvetja še nekaj, ampak pogoj je da se vreme ustali in da ni več dežja. Bo pa paša tudi na teh legah končana do desetega julija.
 
Paša na listnih manah:
Letos žal tudi na javorju in ostalih rastlinah ne opažamo prerazmnožitev ušic kar pomeni, da tudi paše na listnih manah ni pričakovati sedaj po lipi in kostanju. Z ugodnim ritmov vremena se sicer še lahko kaj pojavi vendar pravih obetod torej žal ni.
 
 
Glavne čebelarske sezone je povečini konec, žal je bila to leto slabša. Vsem čebelarjem svetujemo, da takoj po iztočenju medu začnete postopno krmiti in spremljati varojo, skratka priprava čebel na jesen.
 
Naj medi!
Jure Justinek, ONS