Napoved medenja iz dne 12.6.2017

12.06.2017 23:09:36
Smo na sredini meseca junija. Trenutno se po državi razcveta lipa in kostanj. Kot smo že poročali je kostanj v zelo dobrem stanju, lipa pa v nekoliko slabšem. Zlasti torej na kostanju prav povsod je letos pričakovati dobro pašo. Vsem, ki prevažate na kostanj v nižinske in zgodnješe predele je čas za dovoze zdaj, najkasneje do sredine tega tedna. Vsi, ki pa vozite v nekoliko višje in hladnejše lege pa do konca tega tedna. Na tolminskem bo lipa pričela prav tako konec tega tedna. Ni slabo če so čebele na stojišču dan ali dva pred pašo saj se imajo tako čas vleteti.
Smreka trenutno medi na višini od 750 metrov naprej nižje pa je končala. Medenje smreke je torej pričakovati še preibližno dva tedna na vrhu Pohorja, Črnivca, višji predeli Koroške in na Gorenjskem na Jelovici in Pokljuki. Na smreki je trenutno glavni vir v prvi vrsti velika rdečerjava uš na majskih poganjkih in v manjšem delu še mali smrekov kapar. Ko bodo letošnji poganjki oleseneli oz otrdeli bo medenje končano. Če se torej kdo odloča o prevozu na smrekovo pašo je nujno izbrati višje lege najbolje okoli 900 metrov nad morjem. Glede na to da je glavni vir mana uši obstaja možnost hitrega trdenja medu že v satju na vseh naštetih lokacijah zato je potrebno sprotno preverjanje stanja.
Hoja se letos kaže zelo selektivno in bolj mikrolokacijsko. Dober obet smo zaznali na Pohorju in Hrušici mestoma pa tudi na Menišiji in Ljubljanskem vrhu. Pregledati pa moramo še območje Kočevja in Javornikov.
Jure Justinek ONS