Napoved medenja z dne 18.5.2017 in ugotovitve terenskih ogledov

18.05.2017 18:07:09
Pred nami je obdobje bolj stabilnega vremena in s tem tudi boljši pogoji za samo medenje. Trenutno po državi medita akacija in smreka ter javor.
Akacijeva paša:
Na območju Primorske je končala in z izjemo obalnega dela praktično ni medila. Povprečni donosi so bili okoli 5 kg po panju kar seveda pomeni, da ni ničesar za iztočit. Na območju Kopra je bilo mestoma malenkost bolje vendar povprečni donosi prav tako ne presegajo 10 kg in tudi tu točenja nebo ali pa bo izjemno skromno. Drugod po državi medenja akacije zaradi pozebe sploh nismo pričakovali pa vendar se je pokazalo kratkotrajno medenje približno tri dni lepih donosov nato pa končano kljub temu, da cvetje še ni odpadlo. Povprečni donosi iz akacije drugod po državi so do tega trenutka prav tako okoli 10kg kar v tem trenutku pomeni da so čebele dobile nekaj zase. Tehtnica mora iti v času paše v pozitivo vsaj za 20 kg, da lahko pričakujemo eno skromno točenje. V tem času povsod cveti in do konca tedna se bo videlo kako se bo končalo. Glede na to da je pozeba bila letos bistveno hujša kot lansko leto nas je kratkotrajno medenje akacije vseeno pozitivno presenetilo.  
Gozdna paša, smreka in javor:
Kdor je namesto Akacijeve paše izbral pašo na smreki ga ni polomil saj je obet kot se je pokazalo izjemen. Veliki kapar je prisoten skorajda na vsaki smreki v velikem številu. V tem času pa je pričel izločati tudi mali kapar nekako do 700 metrov nad morjem. Smreka letos torej medi na celotnem območju Koroške, celega Pohorja od 500 metrov na morjem in višje, višje lege okoli Celjske kotline, območje Bohorja, celotna zgornja Savinjska dolina, območje Gorenjske posebej Jelovica in Pokljuka, območje Krima, območje Idrijskega in Cerkna ter višje lege gozdov osrednje Slovenije nekako do Vrhnike. Na vseh teh območjih je podpora javor iz cveta. Ušice na javorju pa so se ravno pričele razvijati in manovo pašo na javorju tako lahko pričakujemo nekako čez dobra dva tedna ko bo populacija ušic dovolj številčna. Prav tako smo v tem času na območju Pohorja našli prve kolonije velike rdečerjave smrekove ušice na majskih poganjkih, ki je lahko dodatna podpora kaparju oz smrekovi paši.
Obetamo si glede na izglede, da bo smrekova paša v dolinah končala nekako še pred koncem meseca maja in medenje se bo pomikalo v višje lege na omenjenih območjih. Najbolj intenzivno medenje v tem trenutku je na višinah 500 metrov nad morjem, lege primerne za dovoze čebel na pašo ta trenutek pa so od 700 metrov naprej. Pri tem je dobri izbirati stojišča kjer je kofiguracija terena pesta kar pomeni, da imajo čebele na dosegu različne nadmorske višine. Pri smreki se medenje na vsake tri dni pomika za približno 100 metrov nadmorske višine višje tako pašo na višini 1000 metrov nad morjem in več pričakujemo okoli 5 junija v primeru pa da se še bolj otopli pa že v začetku junija.
Jure Justinek ONS