Pozeba akacije

21.04.2017 16:54:23
Danes zjutraj smo se prebudili v ledeno mrzlo jutro, žal so se napovedi vremenoslovcev uresničile in temperature so se spustile precej pod ničlo za ta čas. Smo tik pred pašo na akaciji katero smo na območju Primorske pričakovali konec tega tedna drugod po državi zadnje dni aprila oziroma okoli prvega maja.
Trenutno stanje po zadnjih informacijah po državi je:
 Akacija je v večjem delu države pozebla z delno izjemo Primorske od obale pa do Nove Gorice in Goriških Brd. Velja poudariti, da je škoda nastala tudi na teh območjih zlasti po kotanjah in nižinah, ki so v takih primerih najbolj izpostavljene lege. Svetujemo, da se pred prevozi na akacijevo pašo na Primorsko tudi prej pozanimate kakšno je lokalno stanje. Hribi in sestoji akacije na prepihu so jo odnesli najbolje, drugod je opaziti pozebo. Veljalo bi omeniti, da nizke temperature četudi rahlo nad lediščem pri taki stopnji vegetacije škodijo in vplivajo na medenje.
Jug države kjer so sestoji akacije od Rogaške slatine preko Obsotelja, Bizeljskega, Krško-Brežiškega območja in v Belo krajino je pozeba odnesla tri četrtine cvetja. Celoten južni lok je torej močno prizadet tako, da akacijeve paše na tem območju ni pričakovati in bi prevoze odsvetovali. Delno bodo cvetela le starejša drevesa.
Tretje območje kjer je akacija v Sloveniji je območje od Ptuja preko Ljutomera in celotna Prekmurska regija vključno z Goričkim. Stanje tukaj je podobno kot na jugu države s tem da je konfiguracija terena bolj pestra in so območja, ki so prizadeta bolj in območja, ki so prizadeta malo manj. Prav gotovo pa je pozeba povsod opravila z polovico akacije. Izpostavljene lege so pozeble v celoti zlasti mlajša drevesa pri večjih in starejših drevesih so vrhovi še vredu. Če sklepamo glede na lanskoletne izkušnje seveda dobrega medenja v Prekmurju ni pričakovati. Nekaj cvetja bo ostalo vendar je v tem trenutku težko govoriti ali bo medilo. Kdor se bo odločal za prevoz v Prekmurje prav tako svetujemo da pred tem preveri lokalno stanje in izbere območja kjer prevladujejo starejša akacijeve drevesa in območje ob reku Muri. Ravninski del z mladimi drevesi je najbolj prizadet in nima smisla voziti.
V primerjavi z lanskim letom je tokrat huje in prava škoda se bo videla v naslednjih dneh tako, da nebi bilo narobe razmisliti o alternativah. Glede na to, da je na smreki dober obet, prav tako pričakujemo cvetenje javorja nebi bilo napačno čebele ko se vreme ustali postaviti v gozd. Aktualne so nižje in srednje visoke lege do 600 metrov nad morjem. Lokacije kjer pričakujemo mednje smreke so območje Pohorja, Bohorja na Kozjanskem, širše Savinjsko območje, del Posavja, Gorjanci, območje osrednje Slovenije od Trojan do Logatca, nižji deli Jelovice in Pokljuke, celotno območje Koroške, delno tudi Kočevski gozdovi zlasti za javor in Trnovski gozd.
Pozeba je vplivala tudi na pašo lipe in kostanja vendar je v tem trenutku še prezgodaj govoriti o deležu škode. Vidijo pa se prizadeti brsti kjer so še nerazviti cvetni nastavki. V naslednjih dneh bomo pregledali teren in sproti poročali o stanju. Še enkrat svetujemo, da ne vozite na akacijo brez da ne preverite lokalnega stanja kamor imate namen pripeljati, poverjenikom pa svetujemo odgovorno in smiselno razmeščanje čebel v prostor.
Jure Justinek ONS